CV-exempel frontendutvecklare: Skrivtips och Gratis Guide

IT-världen och mjukvaruutvecklingen förändras blixtsnabbt. Det verkar som om det varje månad dyker upp en ny teknik eller nytt språk som du behöver lära dig. Att skapa ett CV som webbutvecklare kan därför vara en utmaning. Som frontend-utvecklare är det ditt jobb att översätta en webbdesign till en användarvänlig applikation. I den här artikeln har vi tagit fram bra exempel på ett CV för frontend-utvecklare som lyfter fram viktiga aspekter. Vi tittar på hur en bra struktur ser ut och ger tips och råd för varje avsnitt.

Skapa ditt CV nu
CV-exempel Frontendutvecklare

Hur gör man ett CV som frontendutvecklare?

Som frontendutvecklare ansvarar du för applikationens "front end" (framsida). Du skapar och implementerar den synliga delen av webbplatsen eller applikationen. Samtidigt behöver du säkerställa att den fungerar korrekt och ser bra ut på olika enheter och webbläsare.

Några viktiga delar som du bör lyfta fram i ditt CV som frontend-utvecklare är:

 • Programmeringsspråk: Din erfarenhet av HTML, CSS och JavaScript. Kunskap om TypeScript kan också vara värdefull.
 • Ramverk: Erfarenhet av front-end-ramverk som React, Vue.js, Angular eller Svelte.
 • Responsiv webb design: Färdigheter i att skapa och implementera webbsidor som fungerar på olika enheter och skärmstorlekar.
 • Versionskontroll: Kännedom om versionskontroll, t.ex. Git. Detta för att effektivt kunna hantera din kod och samarbeta med andra utvecklare.
 • CSS: Erfarenhet av CSS-bibliotek såsom Tailwind, SASS eller LESS och byggverktyg såsom Webpack eller Gulp. Detta beror starkt på det aktuella företaget och den lediga tjänsten.
 • Laddningstider: Kunskap om tekniker och bästa praxis för att optimera webbplatsens laddningstider och prestanda.
 • Mjuka färdigheter: Förutom ovanstående tekniska färdigheter måste du också kunna arbeta bra med kollegor. För detta krävs de bra kommunikationsförmåga, lösningsorientering och att du har lätt för att anpassa dig.

Se till att du läser jobbannonsen noggrant innan du börjar skriva ditt CV som frontendutvecklare. Särskilt som webbutvecklare kan jobben skilja sig mycket åt från ett företag till ett annat. Det finns sällan två företag som har exakt samma "tech stack". Det ena företaget kanske arbetar med React i kombination med Tailwind, medan det andra kanske arbetar med Typescript, Svelte och SASS.

Varje tjänst har alltså specifika krav och ansvarsområden och tekniker som du förväntas kunna arbeta med. Anpassa ditt CV specifikt för de jobbet du söker till för att visa att du är rätt kandidat för den specifika tjänsten.

En annan anledning till att anpassa ditt CV till de specifika jobbkraven är det faktum att allt fler företag arbetar med ATS-programvara. De granskar ditt CV och letar efter viktiga nyckelord som matchar den lediga tjänsten. Om dessa nyckelord saknas kommer ditt CV att få en låg påäng, och du riskerar att inte bli kallad till en anställningsintervju.

Exempel: personuppgifter

Det första du tar med i ditt CV är dina kontaktuppgifter. Du kan välja att skriva en kort CV-rubrik, där du direkt nämner vilka webbtekniker du har erfarenhet av. Till exempel:

 • "Driven frontendutvecklare med lång erfarenhet av React, NextJS, SASS och Tailwind".

Naturligtvis ska detta stämma väl överens med den teknik som används av det företag du ansöker till.

Förutom dina kontaktuppgifter kan du också inkludera annan relevant information här. Särskilt som frontendutvecklare kan det vara en stor fördel att ha en portfölj länkad. På din Webbsida kan du på ett mera inkluderande sätt visa upp dina prestationer.

En länk till ditt Github-konto kan vara relevant om du bidrar till Open Source-projekt. Även ditt Stackoverflow-konto kan vara relevant om du har svarat på många frågor och därför byggt upp ett gott rykte. Detta visar att du kan förstå komplexa problem, lösa dem och sedan förmedla detta till andra på ett begripligt språk.

Namn: Oscar Lundberg

Befattning: Frontendutvecklare

Adress: Kyrkogatan 20, 411 15, Göteborg

Telefon: 070 - 23 45 678

E-post: [email protected]

Födelsedatum: 5 juli 1988

LinkedIn: /in/oscarlundberg

Github: github.com/oscarlundberg

Stackoverflow: /users/oscarlundberg

Webbplats: www.oscarlundberg.com

Exempel: profil

I din profil skriver du en kort sammanfattning av vem du är och vad du kan göra. Du presenterar alltså inte bara dig själv, utan skriver också något om dina kompetenser. Som frontendutvecklare är det viktigt att du visar att du har stor teknisk insikt och att du är skicklig på att utveckla användarvänliga webbplatser. Du förstår "responsiv webbdesign" och är bekant med de senaste verktygen.

Som frontendutvecklare med mer än 5 års erfarenhet ligger min passion i att skapa intuitiva React/NextJS-webbplatser och -applikationer. När jag gör det ser jag alltid till att webbplatsen fungerar på både desktop och mobil. Jag implementerar också de senaste teknikerna, t.ex. lazy-loading av bilder och caching-strategier för att optimera laddningstiderna för webbplatser och applikationer. Med ett skarpt öga för detaljer strävar jag efter att utveckla både funktionella och användarvänliga applikationer, alltid med slutanvändarens och kundens behov i åtanke.

Exempel: arbetslivserfarenhet

Din arbetslivserfarenhet bör ses som källkoden i ditt CV. Det är kärnan i ditt CV där du måste övertyga arbetsgivaren om att du är den kandidat som de söker. Förutom att beskriva dina uppgifter och ansvarsområden är det viktigt att du också nämner specifika prestationer och resultat.

Rätt
Ökade PageSpeed Insight-poängen från 20 till 95 på desktop genom att optimera koden och implementera strategier för lazy-loading och caching.
Fel
Ansvarig för att optimera webbplatsens hastighet.

Frontendutvecklare, SoftChip
augusti 2021 - Nuvarande

 • Utvecklade en stor företagswebbplats och dashboards för kunder med hjälp av React.
 • Bidrar till att lösa tekniska problem och ge teknisk support till kunder.
 • Genomförde optimeringar som lazy loading, koddelning och SSR (server-side rendering) med Next.js för att förbättra laddningstiderna med 30 %.

Frontendutvecklare, Cooders
april 2017 - juli 2021

 • Utvecklat och implementerat webbplatser och webbapplikationer med HTML, CSS, JavaScript, React, NextJs i kombination med Tailwind och SASS.
 • Nära samarbete med UX/UI-designers för att ytterligare optimera webbplatsernas användbarhet.
 • Ökade PageSpeed Insight-poängen från 20 till 95 på desktop genom att optimera koden och implementera strategier för lazy-loading och caching.
 • Ledde ett projekt med syftet att "refaktorisera" ett stort projekt för att följa moderna webbstandarder.
Om du har begränsad arbetslivserfarenhet kan du lägga fokuset på din praktik istället och gå in djupare på din utbildning. Du kan också berätta om dina egna projekt, beskriva problem du bemött men också hur du löste dem.

Exempel: utbildning

Att bli frontendutvecklare kräver inte alltid någon formell utbildning. Nuförtiden finns det gott om webbutvecklare som har lärt sig själva att skriva effektiv kod genom onlinekurser. Det kan ändå vara till din fördel att ha en formell och relevant utbildning.

Så se till att du nämner din specifika utbildning (eller de kurser) genom vilka du lärde dig dina färdigheter som frontend-utvecklare.

Högskoleexamen i datavetenskap, Kungliga Tekniska högskolan
september 2015 - juni 2019

Exempel: färdigheter

När du listar dina färdigheter kan du inkludera en lista över alla relevanta tekniker som du har kompetens inom (och som är relevanta för jobbet). Dessutom är det klokt att lista några goda personliga egenskaper för att visa att du också kan fungera bra på arbetsplatsen.

Tekniska färdigheter

 1. HTML, CSS, JavaScript
 2. React, Angular, Vue.js, Svelte
 3. Responsiv webbdesign
 4. Kompatibilitet mellan webbläsare
 5. Git
 6. Grunderna i SEO-principer
 7. Webbplatsens laddningstider
 8. CSS-förprocessorer (SASS, LESS)

Personliga egenskaper

 1. Förmåga till problemlösning
 2. Kommunikationsförmåga
 3. Uppmärksamhet på detaljer
 4. Anpassningsbar
 5. Samarbetsförmåga
 6. Tidshantering
 7. Kritiskt tänkande
 8. Kundfokus
 9. Stresstålighet

Lägg till ytterligare information

Ytterligare avsnitt kan göra ditt CV ännu starkare och se till så att du skiljer dig från andra kandidater. Här är några förslag:

 • Bidrag till öppen källkod: Om du har bidragit till projekt med öppen källkod kan du nämna dem för att visa upp ditt engagemang och din tekniska expertis.
 • Språk: Om du talar flera språk, särskilt om de är relevanta för jobbet eller företaget, ska du nämna dem.
 • Personliga projekt: Om du har arbetat med intressanta projekt utanför jobbet, t.ex. en mobilapp eller en webbplats, berätta om dem.
 • Certifikat: Inkludera relevanta certifikat som du har erhållit.

Layout av ditt CV

Särskilt som front-end-utvecklare vet du bättre än någon annan att utseendet och känslan i en applikation är oerhört viktigt. Det främjar användbarheten och gör det enkelt för användarna att navigera genom webbplatsen eller applikationen. Denna princip är lika relevant för ditt CV; ett väl utformat CV drar till sig uppmärksamhet och hjälper rekryteraren att enkelt hitta viktig information. Om du har problem med layouten kan du överväga att använda en CV-mall. Det kan bespara dig en hel del arbete och se till att ditt CV får ett professionellt utseende.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

Som innehållschef för denna jobbsökningsplattform har jag omfattande kunskap inom att skapa framgångsrika jobbsökningar. Jag har redan hjälpt tusentals människor att hitta sina drömjobb. Min expertis inom att skapa effektiva CV:n och övertygande personliga brev står i centrum för min metod. Som erkänd expert inom att skapa vinnande CV:n kombinerar jag unika insikter med beprövade strategier för att hjälpa jobbsökare att presentera sig på bästa möjliga sätt för potentiella arbetsgivare.