CV-exempel mjukvaruutvecklare: Skrivtips och Guide

Som mjukvaruutvecklare måste du kunna omvandla komplexa problem till användarvänliga och välfungerande lösningar. Det är viktigt att du presenterar dina erfarenheter och färdigheter på ett övertygande sätt för potentiella arbetsgivare. Men hur gör man det? I den här artikeln tittar vi på hur man förbereder ett bra CV med ett framgångsrikt exempel på en mjukvaruutvecklares CV. Oavsett om du precis har börjat arbeta eller redan har flera års arbetslivserfarenhet kommer de tips och exempel vi delar med oss av vara användbara för att optimera ditt CV.

Skapa ditt CV nu
CV-exempel Mjukvaruutvecklare

Hur skriver man ett CV som mjukvaruutvecklare?

Som mjukvaruutvecklare har du huvudansvaret för att tänka ut, designa, programmera, testa och implementera mjukvara. Detta kräver både tekniska färdigheter (t.ex. kunskap om vissa programmeringsspråk) och analytiska färdigheter (t.ex. problemlösningsförmåga).

För att imponera med ditt CV som mjukvaruutvecklare måste du lyfta fram dessa viktiga färdigheter och kompetenser i ditt CV. Visa att du kan hantera olika programmeringsspråk, tekniker och ramverk. Berätta om stora projekt som du har bidragit till och vilken roll du spelade i dem.

Personuppgifter

Börja högst upp i ditt CV med att inkludera dina personliga uppgifter. Som mjukvaruutvecklare kan du dessutom välja att dela med dig av en länk till ditt Github-konto där en arbetsgivare kan se att du bidrar till Open Source-projekt. Du kan också inkludera en länk till ditt Stackoverflow-konto om du har bidragit mycket till att svara på frågor och därför har byggt upp ett gott rykte. Detta visar din förmåga att förstå och lösa komplexa problem. Slutligen kanske du också vill inkludera en länk till din portfolio eller webbplats (om du har en sådan).

Namn: Hanna Persson

Befattning: Mjukvaruutvecklare

Adress: Regementsgatan 8, 217 53, Malmö

Telefon: 070 - 99 88 123

E-post: [email protected]

Födelsedatum: 21 oktober 1995

LinkedIn: /in/hannapersson

Github: github.com/hannahpersson

Profil

I din profil ska du skriva en kort sammanfattning av vem du är och vad du har att erbjuda. Det är viktigt att göra ett bra första intryck. För en mjukvaruutvecklare är det till exempel viktigt att du, förutom problemlösningsförmåga, skriver något om din förmåga att samarbeta med andra utvecklare. Försök att särskilja dig genom att nämna unika egenskaper eller erfarenheter.

Som mjukvaruutvecklare med 5 års erfarenhet vet jag hur jag ska använda min tekniska expertis för att komma på innovativa lösningar. Mitt fokus ligger på att leverera högkvalitativa lösningar, inklusive konceptualisering, programmering, testning och implementering av komplexa mjukvarusystem. Jag vet hur man samarbetar med andra avdelningar, intressenter och användare för att förstå behovet och leverera skräddarsydda lösningar som ger slutanvändaren ett verkligt mervärde. Jag följer ny teknik och nya trender på nära håll och kan snabbt bemästra dem.

Arbetslivserfarenhet: källkoden till ditt CV

Ofta har rekryterare och potentiella arbetsgivare inte tid att läsa hela ditt CV noggrant. De får ibland dussintals ansökningar per ledig tjänst. Du måste alltså fånga deras uppmärksamhet på några sekunder, och din arbetslivserfarenhet spelar en väldigt viktig roll i detta. Se därför till att din arbetslivserfarenhet uppfyller följande krav:

 1. Börja med ditt senaste jobb. Därefter lägger du till dina tidigare jobb.
 2. Ange vilka programmeringsspråk och tekniker du har arbetat med. På så sätt framgår det direkt vad du har erfarenhet av.
 3. Lägg till 3 till 6 punkter vid varje tjänst och ta upp dina viktigaste uppgifter och dina största framgångar. Arbetsgivarna vill helst se hur bra du var på ditt jobb.
 4. Matcha dina erfarenheter väl med arbetsgivarens önskemål och behov. Läs igenom platsannonsen för detta ändamål.
 5. Om du precis har tagit examen och inte har någon arbetslivserfarenhet ännu, fokusera på din praktik och berätta lite om din utbildning. Du kan också dela med dig av dina egna projekt, problem du arbetat med samt på vilka sätt du löste dem, eller bidrag till Open Source-projekt.

Mjukvaruutvecklare, DamTech Solutions
januari 2021 - Nuvarande

Programmeringsspråk: Java, Javascript, Python, Magento2, C, C++, Nodejs

 • Utvecklade och implementerade programvarulösningar enligt kundernas krav (främst i Java och Python).
 • Samarbetade med andra programvaruutvecklare för att ta fram lösningar på komplexa idéer och integrera dem i befintliga applikationer.
 • Bidrog till utformningen och implementeringen av användargränssnittselement, vilket förbättrade avsevärt användarupplevelsen.
 • Ansvarig för att granska och godkänna pull-requests från juniora utvecklare för olika interna applikationer.

Mjukvaruutvecklare, TapCon IT Solutions
juni 2018 - december 2021

Programmeringsspråk: Java, Javascript, Python, Django, Php, SQL, Docker, .NET

 • Utvecklade applikationer i olika Django-applikationer enligt kundens krav.
 • Nära samarbete med intressenter för att förstå deras behov och leverera mjukvarulösningar som uppfyllde deras förväntningar.
 • Hanterade databasintegrationer och säkerställde deras säkerhet och integritet.
 • Åtgärdade buggar och skrev dokumentation.
 • Erfarenhet av att arbeta i SCRUM-team för att maximera effektiviteten och hålla deadlines.

Utbildning

För att få jobb som programvaruutvecklare behöver du inte nödvändigtvis ha en formell utbildning. Numera finns det ett stort antal mjukvaruutvecklare som har lärt sig yrket helt på egen hand. Men att ha en utbildning som "Högskoleexamen i datavetenskap", "Informationsvetenskap" eller "Datavetenskap" kan ändå vara en stor fördel på ditt CV. Nämn därför den specifika utbildning du har gått.

Om du ännu inte har så mycket arbetslivserfarenhet som mjukvaruutvecklare är det en bra idé att utveckla innehållet i din utbildning lite. Beskriv t.ex. vilka projekt du har genomfört, vilka hinder du har stött på och hur du löste dem.

Masterprogram i datavetenskap, Lunds Universitet
september 2016 - juli 2020

Kurser och certifikat

Som mjukvaruutvecklare finns det en mängd olika kurser du kan ta för att lära dig nya programmeringsspråk eller finslipa dina färdigheter som utvecklare. Särskilt om du inte har någon formell utbildning är det viktigt att visa hur du har utvecklat dina tekniska färdigheter och blivit skicklig på att skriva kod.

Här är några relevanta kurser att överväga:

 • Grundläggande JavaScript
 • React - den kompletta guiden
 • Testning och automatisering av programvara
 • Datastrukturer och algoritmer
 • Fullstack-webbutveckling

Färdigheter

Som mjukvaruutvecklare behöver du ha kunskap om och erfarenhet av väldigt många olika programmeringsspråk, tekniker och ramverk. Det kommer också ett antal nya tekniker varje år som du behöver tillgodogöra dig erfarenhet av. I avsnittet om färdigheter är det viktigt att du nämner de färdigheter som är mest relevanta för det jobb du söker. Dessutom rekommenderar vi att du delar upp detta mellan tekniska IT-kompetenser och dina personliga egenskaper. På så sätt visar du inte bara att du kan utföra de tekniska aspekterna av ditt jobb väl, utan också att du är en trevlig person att arbeta med.

De bästa tekniska färdigheterna för en mjukvaruutvecklare:

 • Programmeringsspråk (t.ex. Java, Python, C#)
 • Frameworks och bibliotek (t.ex. React, Angular)
 • Databaser (t.ex. SQL, MongoDB)
 • Versionskontroll (t.ex. Git)
 • Design och utveckling av API
 • Cloudservices (t.ex. AWS, Azure)
 • Containrar och orkestrering (t.ex. Docker, Kubernetes)
 • Testautomatisering (t.ex. Selenium)
 • Processer för kontinuerlig integration/kontinuerlig driftsättning (CI/CD)
 • Agila metoder och Scrum-metodik

De bästa Personliga egenskaperna för en mjukvaruutvecklare:

 • Lösningsorienterad
 • Kritiskt tänkande
 • Analytisk förmåga
 • Samarbetsförmåga
 • Noggrann
 • Tålmodig
 • Kundorienterad
 • Kommunicera effektivt
 • Anpassningsförmåga
 • Uppmärksamhet på detaljer

Hur sticker du ut med ditt CV?

Som vi nämnde tidigare behöver du idag kunna ett stort antal olika programmeringsspråk och tekniker. Det är bra att inse att varje företag kommer att ha olika tolkningar av en specifik tjänst som mjukvaruutvecklare. På ett företag kommer huvudfokus att ligga på API-design och databashantering, medan du på ett annat måste utveckla webbapplikationer med hjälp av Python och Django. Vi rekommenderar därför att du anpassar ditt CV till varje specifik tjänst, så att du visar att dina erfarenheter stämmer väl överens med de krav som ställs. Konkret innebär detta att du måste överväga hur du bäst kan matcha ditt CV med den lediga tjänsten för varje enskild ansökan. Genom att ta det här extra steget skiljer du dig från konkurrenterna och har större chans att bli kallad till en anställningsintervju.

Utformning av ditt CV

Det är inte bara vilken information som finns i ditt CV som är viktig, utan också hur ditt CV ser ut. Ett väl utformat och visuellt tilltalande CV kan bidra till att förmedla dina kvalifikationer. Se därför till att ditt CV är lättläst. Det innebär att ditt CV ska vara koncist och tydligt, inte innehålla några stavfel och att du använder aktiva verb som "nådde" och "samordnade" i så stor utsträckning som möjligt. Dessutom ska layouten av ditt CV vara i sin ordning. Om du inte vill ägna timmar åt layout kan du välja en välgjord och professionell CV-mall online. En sådan hjälper dig att snabbt skapa ett bra CV. Det gör processen enklare och garanterar att all viktig information finns med på ett strukturerat, professionellt och tilltalande sätt.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

Som innehållschef för denna jobbsökningsplattform har jag omfattande kunskap inom att skapa framgångsrika jobbsökningar. Jag har redan hjälpt tusentals människor att hitta sina drömjobb. Min expertis inom att skapa effektiva CV:n och övertygande personliga brev står i centrum för min metod. Som erkänd expert inom att skapa vinnande CV:n kombinerar jag unika insikter med beprövade strategier för att hjälpa jobbsökare att presentera sig på bästa möjliga sätt för potentiella arbetsgivare.