CV-exempel chaufför: Skrivtips och Guide

Som chaufför reser du över hela landet. Som chaufför ansvarar du för att transportera människor och/eller gods på ett säkert sätt. Du är också en viktig del av vårt samhälle. En chaufför har dessutom inte bara ansvaret för att förflytta passagerare eller gods, han eller hon måste också garantera sin egen och andras säkerhet. Därför måste du se till att ditt CV också återspeglar detta. I den här bloggen får du reda på hur du gör ett bra CV för förare.

Skapa ditt CV nu
CV-exempel Chaufför

Hur skriver man ett CV som chaufför?

Som chaufför har du till uppgift att transportera gods eller passagerare från punkt A till punkt B, vilket gör det viktigt att du har en omfattande men också specifik uppsättning färdigheter. Körskicklighet, säkerhetstänk, ruttplanering, teknisk förmåga, tidshantering, kommunikation, stresstålighet och kundservice är alla avgörande i detta yrke.

När du läser den lediga tjänsten bör du också titta närmare på vilka krav som ställs. Dessa krav bör du sedan ta med i ditt CV. Du behöver t.ex. ha ett särskilt körkort om du ska transportera stora laster.

Lediga tjänster för förare kan vara olika för varje företag, så läs annonsen noggrant, och notera vilka specifika färdigheter som krävs. Måste du till exempel behärska flera språk? Är du också ansvarig för kundkontakten? Genom att noggrant gå igenom den lediga tjänsten kan du justera ditt CV och profilera dig ännu bättre hos arbetsgivaren.

Hur man skriver ett cv
Öka dina chanser till drömjobbet. Lär dig att imponera på rekryterare med ett CV som sticker ut - enkelt och effektivt!
Läs artikel

Personuppgifter

I ditt CV måste du naturligtvis ange dina personuppgifter; detta är en av de viktigaste delarna av ditt CV. Hur ska annars en arbetsgivare komma i kontakt med dig om de vill kalla dig till en anställningsintervju? De uppgifter som du därför ska notera högst upp i ditt CV är för- och efternamn, födelsedatum, vilken tjänst du söker, e-post, telefonnummer och adress.

Du kan också nämna din LinkedIn-profil här, vilken också ger en bra bild av din arbetshistoria och dina prestationer (om du har hållit den uppdaterad, förstås).

Namn: Johan Eriksson

Befattning: Chaufför

Adress: Kungsgatan 23, 112 27, Stockholm

Telefon: 070 - 12 34 567

E-post: [email protected]

Födelsedatum: 15 maj 1987

LinkedIn: /in/johaneriksson

Profil

Profilen är ett stycke text där du presenterar dig för arbetsgivaren. Den är viktig eftersom du då kan ge arbetsgivaren en uppfattning om vem du är och vad som motiverar dig. För en chaufför är det till exempel viktigt att ange varför du gillar det, vad som motiverar dig, varför du är lämplig för jobbet och vilka dina intressen är.

Som chaufför har jag ett skarpt öga för säkerhet och precision. Därutöver har jag också med mig omfattande körkunskaper och expertis inom ruttplanering. Jag besitter teknisk kompetens för att utföra fordonsunderhåll och kommunikativa förmågor för tydlig samordning och kundservice. Det som gör mig till ett tillskott till ditt team är att jag har en god förmåga att hantera stressiga situationer lugnt och strävar efter utmärkt kundnöjdhet.

Arbetslivserfarenhet

Avsnittet om arbetslivserfarenhet är den viktigaste delen av CV:t, och faktiskt anledningen till att du skriver ett CV. Så vad exakt utav, och hur tar du med din arbetslivserfarenhet i ditt CV? Du tar med all din relevanta arbetslivserfarenhet i ditt CV och börjar med ditt senaste jobb. Du anger inte bara vilken befattning du hade och vilka arbetsuppgifter du utförde, utan du inkluderar även dina prestationer i respektive arbetsbeskrivning. Det är mycket mer intressant för arbetsgivaren/rekryteraren att läsa om allt du har åstadkommit genom ditt arbete. När du tar med dina prestationer ska du tänka på att konkretisera dem genom att uttrycka dem i siffror och procent.

Lastbilschaufför på transportföretaget VOS logistics

 • Säker transport av olika varor, upprätthållande av säkra körvanor.
 • Använde ruttplaneringssystem för att vara tidseffektiv och spara tid på olika rutter där det var möjligt.
 • Utförde förebyggande underhåll på fordonet för att hålla det i toppskick.
 • Kommunicerade med sändningsteamet för att ge uppdateringar.

Taxichaufför på LemensTaxiservice

 • Säker och bekväm transport av passagerare.
 • Hålla fordonet rent.
 • Effektiv efterlevnad av kundavtal.
 • Hantering av klagomål.

Utbildning

Som förare krävs det inte alltid någon formell utbildning. Om du har gjort någon annan utbildning kan du fortfarande namnge den. Det säger i så fall något om din arbets- och tankemässiga nivå.

Fordons- och transportprogrammet, Praktiska Gymnasiet i Borås
september 2016 - september 2020

 • Utbildad fordonsmekaniker med djupgående kunskaper om fordonssystem, motorunderhåll och reparationsteknik.
 • Lärde ,ig att identifiera och lösa elektriska problem i fordon.
 • Fått utbildning i planerat underhåll och serviceförfaranden.
 • Fått säkerhetsutbildning om hur man utför reparationer på ett säkert sätt.

Kurser och certifikat

Har du gått några kurser som kan vara relevanta för jobbet? Ta i så fall upp dessa under en egen rubrik "Kurser och certifikat". För varje jobb kan det finnas relevanta kurser som du kan gå. Det finns också relevanta kurser för förare, som till exempel språkkurser, första hjälpen-kurser eller "defensiv körning". Dessa kurser kan bredda din kompetens och visa att du har ett stort intresse för ditt jobb som chaufför.

 • Certifikat för första hjälpen
 • Säkerhetskurs för lastsäkring
 • Hållbar och bränsleeffektiv körning

Färdigheter

I CV:t inkluderar du också dina färdigheter. Förutom hårda färdigheter har du också mjuka färdigheter som du måste nämna i ditt CV. Din arbetslivserfarenhet och utbildning räcker inte för att övertyga arbetsgivaren om att kalla dig till en intervju. Arbetsgivare är alltid mycket nyfikna på vilka färdigheter du har, så det är viktigt att dessa listas i CV:t.

När du arbetar som chaufför är det viktigt att du har goda körkunskaper och är duktig på lasthantering. Det är också bra att ha en flexibel inställning. Som chaufför finns det många omständigheter som kan göra att en transport tar längre tid eller kommer fram snabbare. Under sådana omständigheter måste du kunna vara flexibel med din tid.

Här har du också andra kompetenser som kan vara viktiga:

 • Multitasking
 • Underhåll av loggböcker
 • Kundservice
 • Stresstålighet
 • Geografisk förståelse
 • God kunskap om trafikregler och föreskrifter
 • Förmåga att köra på ett säkert och defensivt sätt
 • Tålamod och stresstålighet
 • God orienterings- och navigeringsförmåga
 • Förmåga att arbeta och fatta beslut självständigt

Hur sticker du ut med ditt förar-CV?

Varje företag kan tillsätta en ledig förarplats på olika sätt. Därför måste du se till att ditt CV matchar den lediga tjänsten väl. Inkludera specifika ord som används i platsannonsen och inkludera även färdigheter som används i platsannonsen. Läs alltså igenom den lediga tjänsten noggrant och anpassa ditt CV därefter!

Utformning av ditt CV

Att inkludera all viktig information i ditt CV är inte allt. Ditt CV ska också se snyggt och tydligt ut. Om ditt CV är rörigt och otydligt kommer det mycket snabbt att hamna i papperskorgen, vilket är något vi självklart vill undvika. Därför är ett visuellt tilltalande CV också en viktig punkt att ägna uppmärksamhet åt. För att göra detta kan du använda mallar som redan finns. Ta till exempel en titt på https://cvskapare.se/cv-mallar och välj en snygg mall!

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekrytering redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Han tyckte om detta så mycket att han efter sin examen började arbeta heltid som rekryterare på en stor rekryteringsbyrå. Till slut avancerade Joost till 'Rekryteringschef'. Med tiden växte hans lust för nya utmaningar. Han använder nu sin expertis inom HR och rekrytering för att skriva och granska texter, en spännande ny riktning i sin yrkeskarriär.