CV-exempel Lastbilsförare: Skrivtips och Gratis Guide

Letar du efter det bästa sättet att presentera dig själv som den perfekta lastbilschauffören? Då har du kommit till rätt ställe. I den här bloggen "Exempel på CV för förare" delar vi med oss av praktiska tips och detaljerade exempel som hjälper dig att presentera dina färdigheter och erfarenheter på ett övertygande sätt. Skriv med hjälp av oss och skapa ett perfekt CV på nolltid.

Skapa ditt CV
CV-exempel Lastbilsförare

Hur skriver man ett CV som förare?

Som förare kan dina arbetsuppgifter variera från att köra olika typer av fordon och laster till ruttplanering, lastning och avlastning och felsökning (på vägen). Det är viktigt att nämna särskilda erfarenheter, t.ex. långdistanskörning eller körning av specialfordon som kyltransporter.

Som förare ansvarar du för att transportera gods eller personer på ett säkert och effektivt sätt. Du kombinerar utmärkta körkunskaper med en stark planerings- och navigeringsförmåga. Det är naturligtvis också viktigt att du alltid följer all relevant trafik- och transportlagstiftning. Naturligtvis är du ofta ensam på vägen. Att kunna arbeta självständigt är viktigt. Men du måste också kunna kommunicera regelbundet med kunder, planerare och eventuellt andra teammedlemmar.

Att vara förare är ett ganska brett begrepp. Av den anledningen är det viktigt att läsa de specifika kraven för den lediga tjänsten och svara därefter. I ditt CV ska du lyfta fram dina specifika erfarenheter som efterfrågas i den lediga tjänsten. Tänk på vilka typer av fordon du har kört, vilka sträckor du har kört, dina säkerhetsprestationer och eventuella ytterligare kvalifikationer som ADR-intyg eller erfarenhet av farligt gods. Visa hur dina erfarenheter, färdigheter och kvalifikationer matchar arbetsgivarens specifika krav.

Kontaktuppgifter

Dina personuppgifter är nödvändiga för att rekryterare, och att potentiella arbetsgivare ska kunna ta kontakt med dig. Ange därför för- och efternamn, tilltänkt befattning, e-postadress, telefonnummer och adress längst upp i ditt CV.

Det är alltid klokt att inkludera en LinkedIn-profil i ditt CV. Som förare är det dessutom viktigt att nämna vilka körkort du har. Därför kan du också nämna dessa under rubriken personliga uppgifter.

Kontaktuppgifter
Namn: Karl Magnusson
Funktion: Lastbilsförare
Adress: Sandviken 72, 830 51
Telefon: +46 018-4968146
E-post: karl.magnusson@gmail.com
Född: 01-06-1985
Körkort: B, BE, C, CE, C1, C1E, D1
LinkedIn: /in/karlmagnusson

Profil

En lastbilsförares personliga profil är en kort text där du presenterar dig själv och lyfter fram din motivation, kompetens och dina mål som förare. Din profil visar vem du är som förare och varför du är lämplig för den här rollen. Vad är det som driver dig? Vilka är dina intressen inom transportsektorn? Vad vill du uppnå och vad har du redan uppnått?

I en lastbilsförares personliga profil är det viktigt att betona att du är en pålitlig och erfaren förare. Visa att du är bra på att hantera långa resor, logistiska utmaningar och underhålla ditt fordon. Du kan också nämna om du är specialiserad på vissa typer av gods eller transporter.

Profil
Jag heter Karl och är en erfaren, lojal och pålitlig förare. Under alla mina år på vägarna har jag aldrig orsakat några problem. Säkerhet är min högsta prioritet. Jag gör allt för att transportera mina passagerare (människor, djur eller gods) säkert från a till b. Min körvana omfattar långdistansrutter och olika typer av gods, från tunga laster till känsliga varor. Jag har dokumenterad erfarenhet av att underhålla mitt fordon och se till att det alltid är i toppskick.

Arbetslivserfarenhet

Beskriv kort och koncist ditt tidigare arbete som förare. Nämn vilka uppgifter, ansvarsområden och resultat du har haft inom denna position. Fokusera framför allt på att specifikt fylla den vakans som företaget i fråga söker. Företagen vet förmodligen att du kan köra lastbil, men de verkliga frågorna är:

 • Vilken typ av last är du bekant med och kan hantera?
 • Vilka avstånd kan du köra?
 • Vilken typ av fordon kan du köra och har erfarenhet av?
 • Har du erfarenhet av svåra väderförhållanden?
Arbetslivserfarenhet

Förare på ABC Transport, Malmö, Sverige
januari 2018 - Nuvarande

 • Daglig leverans av lättfördärvliga varor med kylbil, strikt kontroll av lastens temperatur och säkerhet för att säkerställa kvalitet.
 • Regelbundna resor till destinationer i Sverige, Danmark och Tyskland med ett genomsnittligt avstånd på 400 kilometer per dag.
 • Körde olika fordon, inklusive skåpbilar och kombinationer av traktor och släp.
 • Kört i en mängd olika väderförhållanden, inklusive kraftigt regn, snö och slask

Förare på XYZ Logistics, Helsingborg, Sverige
mars 2015 - december 2016

 • Daglig leverans av farligt material i enlighet med ADR-reglerna, med fokus på säker hantering och efterlevnad av alla regler.
 • Körde omfattande internationella resor med leveranser till olika europeiska städer (genomsnittliga resor på 800 kilometer).
 • Utförde självständigt nattskift i alternerande skift för olika kunder.
 • Förde resejournaler.

Utbildning

För de flesta förartjänster behöver du en avslutad Gymnasie-utbildning. Nämn den specifika utbildning du har genomgått.

Om du ännu inte har så mycket arbetslivserfarenhet kan du också välja att sätta din utbildning framför din arbetslivserfarenhet. I så fall kan du också utveckla din utbildning lite mer. Nämn till exempel den erfarenhet du fick under dina studier. Tänk på provkörningar och körsträckor.

Utbildning

Förare vägtransport (nivå 2), branschinstitutet för transport och logistik
september 2008 - september 2010

Kurser

Som förare finns det rimligtvis många relevanta (fördjupade) kurser och intyg som du kan skaffa dig. Till exempel:

 1. ADR-certifikat: Detta certifikat krävs för förare som transporterar farligt gods.
 2. Code 95 repetitionsutbildning: Inom EU är repetitionsutbildning obligatorisk för förare med yrkestillstånd för godstransporter (C och CE). Denna periodiska utbildning omfattar olika kurser med fokus på säkerhet, miljö och yrkeskunskaper.
Kurser
 • ADR - 2020
 • Yrkeskunskaper för förare (kod 95) - 2019

Färdigheter

Din kompetens som lastbilschaufför är en viktig del av ditt CV. Särskilt om du har specialistkunskaper är det relevant att nämna dem. Tänk på säkerhet och efterlevnad, körfärdigheter och att leverera laster i tid.

Färdigheter

 • Säkerhetsbestämmelser
 • Grundläggande färdigheter för att utföra rutinunderhåll
 • Förståelse för konossement, tullformulär och annan transportdokumentation.
 • Färdigheter i första hjälpen

Egenskaper

 • Stresstålig
 • Tidshantering
 • Lösningsorienterad
 • Självständig
 • Tålmodig
 • Samarbetsvillig
 • Organisatoriska färdigheter

Komplettera ditt CV med ytterligare komponenter

Ditt CV för lastbilsförare innehåller nu alla viktiga komponenter. Men det finns fortfarande många komponenter som du kan lägga till för att stärka ditt CV. Här är några exempel:

 • Språk: Särskilt som (lastbils-)förare som kör internationellt är arbetsgivarna alltid intresserade av vilka språk du talar.
 • Hobbies och intressen: Ett bra tillfälle att visa lite mer av din personlighet.
 • Volontärarbete: Visa ditt sociala engagemang.

Hur sticker du ut med ditt CV som lastbilschaufför?

Varje företag kan ha lite olika inställning till ett jobb som lastbilschaufför. Ibland ligger fokus helt på inrikesresor och transport av en viss typ av gods, medan jobbet andra gånger kan innebära internationell frakt med giftiga ämnen där kunskap om tullformulär och liknande kan komma väl till pass. Så gör ditt CV specifikt för varje jobbansökan. Fokusera dig på den specifika tjänst du vill söka.

Utformning av ditt CV

Se till att ditt CV inte bara är starkt innehållsmässigt, utan också visuellt tilltalande och lätt att läsa. Ett välorganiserat, tydligt format med gott om vitt utrymme och ett professionellt typsnitt kan hjälpa ditt CV att sticka ut. Använd vid behov en CV-mall för detta ändamål.

Undvik för många grafiska element eller starka färger som kan distrahera från innehållet eller försämra läsbarheten.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skrivet av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekryteringsvärlden redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Denna roll utvecklades till en fullfjädrad karriär, där han innehade flera positioner inom rekrytering, till slut som Head of Recruitment. Med tiden växte dock hans önskan om nya utmaningar. Nu använder han sin expertis inom skrivning och granskning av texter, en spännande ny vändning i hans professionella bana.