CV exempel kock - Skrivguide och användbara tips

Letar du efter det perfekta sättet att presentera dig själv som den perfekta kocken? Då har du kommit till rätt ställe. I den här bloggen "CV exempel kock" delar vi med oss av praktiska tips och detaljerade exempel som hjälper dig att presentera dina färdigheter och erfarenheter på ett övertygande sätt. Skriv med oss och skapa ett perfekt CV på nolltid.

Skapa ditt CV
CV-exempel Kock

Hur skriver man ett CV som kock?

Som kock kan dina ansvarsområden variera avsevärt. Från att förbereda rätter och hantera köket till att skapa menyer. Det är viktigt att du lyfter fram specifika erfarenheter och kvalifikationer i ditt CV. Tänk på matlagning i olika kök, kunskap om kulinariska tekniker och utveckling av (kreativa) menyer.

Som kock kombinerar du utmärkta matlagningskunskaper med organisatoriska talanger för att driva ett effektivt kök. Du måste ständigt sträva efter att producera utmärkta rätter och överträffa gästernas förväntningar. Att samarbeta med andra i köket är en stor del av jobbet, men du måste naturligtvis också kunna arbeta självständigt.

Att vara kock är ett brett yrke med olika specialiseringar, såsom souschef, konditor, grillkock med mera. Det är därför viktigt att du förstår de specifika kraven för den lediga tjänsten och skräddarsyr ditt CV efter arbetsgivarens förväntningar. I ditt CV ska du lyfta fram din erfarenhet från olika kök, din förmåga att tänka ut och laga kreativa rätter samt dina kunskaper om livsmedelssäkerhet och hygien. Lyft också fram eventuella särskilda certifieringar, t.ex. ett diplom från en kulinarisk skola eller medlemskap i en kulinarisk förening. Visa hur dina erfarenheter, kunskaper och kvalifikationer stämmer överens med den lediga tjänst du söker.

Personliga uppgifter

Dina personuppgifter är nödvändiga för att rekryterare och potentiella arbetsgivare ska kunna ta en första kontakt. Ange därför för- och efternamn, tänkt befattning, e-post, telefonnummer och adress längst upp i ditt cv.

Det är alltid klokt att inkludera en LinkedIn-profil i ditt CV. Som kock kan det också vara bra om du har körkort och egen bil när du ska hämta råvaror, åka till jobbet eller träffa producenter. Skriv därför in ditt körkort och om du har egen bil i ditt CV.

Du kanske också har en blogg eller webbplats där du delar med dig av maträtter och recept. Detta ser naturligtvis bra ut på ditt CV.

Kontaktuppgifter
Namn: Sebastian Sundin
Funktion: Kock
Adress: Mjölkalånga 84, 260 23
Telefon: +46 418-42 42 967
E-post: sebastian.sundin@gmail.com
Född: 14-10-1991
Körkort: B (Ägare av egen bil)
LinkedIn: /in/sebastiansundin

Personlig profil

En kocks personliga profil är en kort text där du presenterar dig själv och lyfter fram din motivation, kompetens och dina mål som kock. I din profil visar du vem du är som kock och varför du är lämplig för den här rollen. Vad är det som driver dig? Vilka är dina intressen? Vad du vill uppnå och vad har du redan uppnått?

(Chef) kockar måste ha utmärkta kulinariska färdigheter för att kunna tillaga intressanta, välsmakande och tilltalande rätter. Det är viktigt att ta upp denna typ av egenskaper i din personliga profil.

Profil
Som kock har jag kunnat förvandla min passion till mitt jobb. Tack vare mitt kreativa sinne, min arbetsmoral och mitt öga för detaljer vet jag exakt hur man skapar och tillagar visuellt tilltalande, men framför allt läckra rätter. Jag letar alltid efter nya smaker och smakkombinationer för att överträffa gästernas förväntningar. Slutligen älskar jag att arbeta med ett team av kockar för att skapa de mest inspirerande rätterna.

Arbetslivserfarenhet

Beskriv kort och koncist ditt tidigare arbete som kock. Ange vilka uppgifter, ansvarsområden och resultat du har haft i denna position. Fokusera framför allt på att specifikt fylla den vakans som företaget i fråga söker. Företagen vet naturligtvis att du kan laga mat, men de verkliga frågorna är:

 • Vilka "kök" är du bekant med (asiatiska, franska, etc.)
 • Vad vet du om livsmedelssäkerhet och hygien?
 • Har du erfarenhet av att sätta ihop menyer?

Om du inte redan har relevant arbetslivserfarenhet, dela med dig av andra relevanta praktiska erfarenheter. Om du har lagat mat till dina vänner eller familj en gång på julen kan du också nämna det.

Arbetslivserfarenhet

Kock, Le Gourmet
januari 2018 - Nuvarande

 • Ledde ett team på 5 personer för att samordna den dagliga driften av en välkänd fransk restaurang.
 • Utveckla säsongsmenyer med fokus på det klassiska franska köket och skapa nya och innovativa rätter.
 • Strikt upprätthållande av standarder och förfaranden för livsmedelssäkerhet enligt HACCP-riktlinjer.
 • Upprättade en stramare inköpspolicy, vilket resulterade i en betydande kostnadsbesparing på 15%.

Extra kock på Bistro du Coin, Bryssel, Belgien
juni 2016 - december 2017

 • Hjälpte köksteamet att tillaga traditionella belgiska och europeiska rätter.
 • Förberedde och skar ingredienser.
 • Aktivt deltog i implementeringen av rutiner för livsmedelssäkerheten och protokollen för förvaring och hantering av livsmedel.
 • Bidrog till utvecklingen av dagliga specialiteter och säsongsbetonade menyalternativ.
 • Upprättade en speciell julmeny för gästerna, vilket resulterar i positiv feedback och ökad försäljning.

Utbildning

Det finns många olika sätt att bli professionell kock. En särskild utbildning kan naturligtvis vara en bra början på en kocks CV. Lyft fram de specifika utbildningar som du har genomgått.

Om du ännu inte har så mycket arbetslivserfarenhet kan du också välja att sätta din utbildning framför din arbetslivserfarenhet. Eftersom kockutbildningar ofta är väldigt praktiska kan du också beskriva din utbildning lite mer i detalj. Lyft till exempel fram allt du gjorde under din utbildning. Vad har du lärt dig och gjort, vilka rätter har du lagat och vad har du uppnått?

Utbildning

Kock, Restaurang och livsmedelsprogrammet, Falköping
September 2014 - september 2016

Kurser och intyg

Som kock finns det flera relevanta kurser och intyg som du kan ta för att förbättra din kompetens. Några av dessa kurser och certifikat är

 1. Certifikat för livsmedelssäkerhet (HACCP, ServSafe)
 2. Certifikat för vin och dryck
 3. Hantering av allergener
 4. Matlagningskurser med fokus på speciella tekniker eller ingredienser
Kurser
 • HACCP - 2021
 • Certifikat i allergener - 2020

Färdigheter

Dina färdigheter som kock är en viktig del av din meritförteckning. Särskilt om du har specialistkunskaper är det relevant att nämna dem. Det beror också på vilken typ av restaurang du söker till vilka exakta färdigheter du bör lista. Fokusera därför på viktiga kulinariska färdigheter och nämn även specifika matlagningstekniker och kunskaper.

De bästa kockkunskaperna för ditt CV:

 • Kunskap om (specifika) ingredienser
 • Att komponera en meny
 • Livsmedelssäkerhet
 • Budgetering
 • Ledarskap
 • Att arbeta tillsammans
 • Kommunikation
 • Stresstålighet och förmåga att arbeta under press
 • Anpassningsförmåga
 • Öga för detaljer
 • Ansvar

Komplettera ditt CV med ytterligare komponenter

Ditt CV för kockar innehåller nu alla viktiga delar. Men det finns fortfarande många komponenter som du kan lägga till för att stärka ditt CV. Här är några exempel:

 • Språk: Särskilt som kock är arbetsgivare alltid intresserade av vilka språk du talar. Detta kan också vara praktiskt när du kommunicerar med utländska gäster.
 • Hobbyer och intressen: Ett bra tillfälle att visa lite mer av din personlighet.
 • Volontärarbete: Visa ditt sociala engagemang.
 • Praktik: Särskilt relevant om du fortfarande har lite relevant arbetslivserfarenhet. Definitivt värt att inkludera i ditt CV till att börja med.
 • Bilaga med dina färdiga menyer: Om du ännu inte har en webbplats där du delar dina skapelser kan du också alltid skicka en bilaga med din ansökan. Skapa till exempel ett snyggt collage med alla dina rätter och menyer och skicka med det. Detta ger dig också möjlighet att visa din kunskap om olika stilar och rätter för olika årstider.

Hur sticker du ut med ditt CV för kockar?

Varje restaurang kan ha lite olika inställningar till ett kockjobb. Ibland ligger fokus helt på att erbjuda rätter från ett visst land, medan det andra gånger är mer generiskt. Så gör ditt CV specifikt för varje jobbansökan. Fokusera på just den lediga tjänst du vill söka.

Utformning av ditt CV

Se till att ditt CV inte bara är starkt innehållsmässigt, utan också visuellt tilltalande och lätt att läsa. Ett välorganiserat, tydligt format med gott om vitt utrymme och ett professionellt typsnitt kan hjälpa ditt CV att sticka ut. Använd vid behov en CV-mall för detta ändamål.

Undvik för många grafiska element eller starka färger som kan distrahera från innehållet eller försämra läsbarheten.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skrivet av
Ronald Sterk
Som expert inom arbetsmarknadskommunikation och HR bidrar Ronald Sterk med gedigen kunskap inom rekrytering och jobbsökning. Hans färdigheter i att skriva jobbannonser, kombinerat med erfarenheten av att skapa övertygande CV:n och ansökningsbrev, gör honom till en värdefull resurs för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans förståelse för vad företag söker i kandidater och förmågan att framhäva sökandes unika kvaliteter gör honom till en utmärkt källa för framgångsrikt jobbsökande.