CV exempel bilmekaniker - Skrivguide och användbara tips

Letar du efter det perfekta sättet att presentera dig själv som den ideala bilmekanikern? Då har du kommit till rätt ställe. I den här bloggen "CV-exempel bilmekaniker" delar vi med oss av praktiska tips och detaljerade exempel som hjälper dig att presentera dina färdigheter och erfarenheter på ett övertygande sätt. Skriv med vår hjälp och skapa ett perfekt CV på nolltid.

Skapa ditt CV nu
CV-exempel Bilmekaniker

Hur skriver man ett CV för en position som bilmekaniker?

För att skapa ett bra CV är det viktigt att vara tydlig med vad dina arbetsuppgifter är i det här jobbet. Jobbet som bilmekaniker kan variera från grundläggande underhålls- och reparationsarbete till mer specialiserade uppgifter som att inspektera, reparera elektriska system eller arbeta med specifika bilmärken eller modeller, till exempel. I vissa fall kommunicerar du också direkt med kunderna (t.ex. angående reparationer eller för att diskutera en offert).

Som bilmekaniker kommer du att erbjuda pålitlig och effektiv service. Du har starka tekniska färdigheter, god problemlösningsförmåga och kan arbeta både självständigt och som en del av ett team.

Eftersom varje verkstad eller bilhandlare kan ha sina egna specialområden och arbetssätt är det viktigt att du läser den lediga positionens uppgifter noggrant. Fokusera på de specifika tekniska färdigheter och erfarenheter som krävs. Det kan handla om erfarenhet av vissa bilmärken, programvara eller specifika reparationstekniker. I ditt CV bör du därför tydligt visa hur din erferenhet, kompetens och utbildnig motsvarar dessa krav, vilket hjälper till att hitta en god matchning mellan den lediga tjänsten och dina kvalifikationer.

Personliga uppgifter

Dina personuppgifter är nödvändiga för att rekryterare och potentiella arbetsgivare ska kunna ta en första kontakt. Ange därför för- och efternamn, tänkt tjänst, e-post, telefonnummer och din adress överst i ditt CV.

Det är alltid klokt att inkludera en LinkedIn-profil i ditt CV. Som bilmekaniker är det dessutom viktigt att nämna vilka körkort du har. Därför kan du också nämna dessa under rubriken personliga uppgifter.

Namn: Lars Hermansson

Funktion: Bilmekaniker

Adress: Läktargatan 69, 310 82

Telefon: 08 - 131 723 96

E-post: [email protected]

Född: 04-09-1987

Körkort: B

LinkedIn: /in/larshermansson

Personlig profil

Din personliga profil är en kort text där du presenterar dig själv och utvecklar din motivation, kompetens och ambitioner. Din personliga profil visar vem du är och varför du är lämplig för den här rollen. Vad motiverar dig? Var ligger dina intressen? Vad vill du uppnå och vad har du redan uppnått?

I en bilmekanikers personliga profil är det viktigt att direkt visa vilken typ av mekaniker du är. Nämn till exempel att du kan utföra komplexa bilreparationer och underhållsuppgifter korrekt. Det är också viktigt att du är skicklig på att identifiera och upptäcka problem och sedan kunna hitta matchande lösningar. Det är lämpligt att inkludera specifika exempel på dina tekniska prestationer. Detta visar att du är lämplig för rollen.

Profil
Hej, jag heter Lars. Jag är en erfaren bilmekaniker som kombinerar min tekniska expertis med en passion för bilar. Min erfarenhet täcker ett brett spektrum av underhålls- och reparationsarbeten, från rutinservice till komplexa motorreparationer. Jag är särskilt skicklig på att identifiera tekniska problem, utforma och genomföra effektiva lösningar. Jag har också en stark bakgrund inom elektriska system och är uppdaterad med den senaste tekniken. Jag försöker alltid optimera tillförlitligheten och prestandan hos varje fordon, samtidigt som jag lägger mycket fokus på kvalitet och kundnöjdhet. Jag tycker om att arbeta i team, och kan också göra ett bra jobb på egen hand.

Arbetslivserfarenhet

Ange alla befattningar som är relevanta för jobbet som bilmekaniker. Beskriv kortfattat vilka uppgifter, ansvarsområden och resultat du har haft inom denna position. Var inte rädd för att tala om dina prestationer (uttryckta i siffror/procent). Framför allt, fokusera på att specifikt fylla den vakans som företaget i fråga letar efter. Företagen vet förmodligen att du kan laga bilar, men de verkliga frågorna är "Hur gör du det" och "Vilken typ av reparationer kan du göra".

Har du lite arbetslivserfarenhet? Fundera då på vilken annan relevant arbetslivserfarenhet du kan nämna. Att du mekar med bilar på fritiden kan också vara värt att nämna i så fall.

Arbetslivserfarenhet

Senior bilmekaniker, AutoService AB
april 2019 - Nuvarande

 • Utförde rutinunderhåll och komplexa reparationer på olika bilmärken.
 • Indentifierade och löste elektriska och mekaniska fel.
 • Gav kunderna råd om underhållsplaner och reparationsalternativ.
 • Tränade och utbildade framgångsrikt 5 juniormekaniker, vilket ledde till ett mer effektivt arbetsteam.

Bilmekaniker, Quick Wheels Garage
januari 2016 - mars 2019

 • Utföra specialreparationer på högpresterande bilar.
 • Utföra MOT-inspektioner.
 • Hantera verkstadsplanering och arbetsfördelning.
 • Upprätthålla och bygga upp kundrelationer.
 • Introducerade ny diagnostisk programvara, vilket ledde till snabbare och mer exakta reparationer.

Utbildning

För de flesta befattningar som bilmekaniker behöver du en avslutad gymnasieutbildning för att bli biltekniker. Nämn den specifika utbildning du har gått.

Om du ännu inte har så mycket arbetslivserfarenhet kan du också välja att sätta din utbildning framför din arbetslivserfarenhet. I så fall kan du också utveckla din utbildning lite mer. Nämn t.ex. din erfarenhet av avancerad diagnosutrustning eller ditt deltagande i ett specialprojekt med inriktning på hybrid- eller elfordon.

Utbildning

Fordonsteknik , Umeå Universitet
september 2019 - september 2022

Kurser och intyg

Som bilmekaniker finns det ett stort antal relevanta (fördjupande) kurser och intyg som du kan få. Tänk till exempel på en kurs som ger insikt i underhåll av utsläppssystem eller "Hjulinställning och balansering". Dessa hör definitivt hemma i ditt CV.

Kurser
 • Hantering av utsläppskontrollsystem - 2021
 • Hybrid- och elfordonsteknik - 2020

Färdigheter

Dina färdigheter som bilmekaniker är en viktig del av ditt CV. Här kan du visa vad som skiljer dig från andra kandidater. Särskilt om du har specialistkunskaper är det relevant att nämna dem.

Om du till exempel gillar att arbeta med exklusiva superbilar eller enkom med veteranbilar kan du också ange detta här. Naturligtvis måste detta ha framhävts i avsnittet om arbetslivserfarenhet. Goda egenskaper bör inte heller saknas i ditt CV.

Färdigheter

 • Elektriska system och elektronik
 • Diagnostiska färdigheter
 • Erfarenhet av hydrauliska system
 • Kunskap om transmissionssystem
 • Grundläggande svetsning och metallbearbetning
 • Kunskap om säkerhetssystem, t.ex. krockkuddar och säkerhetsbälten

Egenskaper

 • Lösningsorienterad
 • Uppmärksamhet på detaljer
 • Kundfokus
 • Tidshantering
 • Samarbetsförmåga
 • Stresstålig
 • Självständighet

Komplettera ditt CV med ytterligare komponenter

Ditt mekaniker-CV innehåller nu alla viktiga komponenter. Men det finns fortfarande många ytterligare delar som du kan lägga till för att stärka ditt CV. Här är några exempel:

 • Språk: Arbetsgivare är alltid intresserade av vilka språk du talar.
 • Praktik: Lista praktikplatser eller praktiska uppgifter som du har gjort och beskriv specifika färdigheter eller tekniker som du har utvecklat.
 • Hobbyer och intressen: Ett bra tillfälle att visa lite mer av din personlighet.
 • Volontärarbete: Visa ditt sociala engagemang.
 • Projekt: Om du till exempel själv mekar med vissa bilar på fritiden kan det vara bra att dela med dig av den erfarenheten i ditt CV. Det visar ditt engagemang, din passion och eventuellt din skicklighet.

Hur sticker du ut med ditt CV som bilmekaniker?

Varje företag kan ha lite olika tolkningar för ett mekanikerjobb. Ibland ligger fokuset på endast ett märke, medan andra gånger kan fokuset ligga på alla typer av bilar. Så det lönar sig att justera ditt CV specifikt för varje jobbansökan. Specifiera ditt CV på just det jobb du söker till.

Utformning av ditt CV

Se till att ditt CV inte bara är starkt innehållsmässigt, utan också visuellt tilltalande och lätt att läsa. Ett välorganiserat, tydlig layout med gott om vitt utrymme och ett professionellt typsnitt kan hjälpa ditt CV att sticka ut. Använd vid behov en CV-mall för detta ändamål.

Undvik för många grafiska element eller starka färger som kan distrahera från innehållet eller försämra läsbarheten.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Ronald Sterk
Som expert på arbetsmarknadskommunikation och HR tillför Ronald Sterk en rikedom av kunskap inom rekrytering, urval och att hitta sitt drömjobb. Hans djupa kunskap och erfarenhet av att skriva övertygande platsannonser, CV:n och personliga brev gör honom till en mycket värdefull källa för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans unika insikt i vad företag letar efter hos kandidater och hans förmåga att framhäva jobbsökandes unika egenskaper gör honom till en utmärkt resurs för att framgångsrikt hitta ett jobb.