CV-exempel ingenjör: Experttips och Gratis Guide

Som ingenjör kan ett övertygande CV vara avgörande för om du får ditt drömjobb eller inte. I den här artikeln tittar vi på ett bra exempel på ett CV för ingenjörer. Vi tittar på vilka komponenter du bör inkludera samt vilka färdigheter och erfarenheter du bör lyfta fram i ditt CV. Vi ger också tips och exempel som hjälper dig att komma igång med att förbereda och optimera ditt eget CV.

Skapa ditt CV nu
CV-exempel Ingenjör

Hur man skriver ett CV som ingenjör

Som ingenjör ansvarar du för att utforma, utveckla, testa och förbättra tekniska system eller produkter. Dina arbetsuppgifter kan variera från produktdesign till kvalitetskontroll. Dessa är alltså färdigheter och erfarenheter som du bör lyfta fram i ditt CV för ingenjörer.

Som ingenjör är det viktigt att du har en god problemlösningsförmåga. Beslutsfattande och projektledning kan också vara en del av ditt jobb. Dessutom kommer du ofta att behöva arbeta tillsammans med andra ingenjörer, vilket kräver att du kan kommunicera väl. Du måste ha teknisk kompetens och samtidigt kunna förklara och formulera komplexa idéer och resultat på ett begripligt sätt.

Om du som ingenjör vill sticka ut med ditt CV är det viktigt att du noggrant läser platsannonsen för den specifika tjänst du söker. Se till att du har en klar uppfattning om vilka uppgifter och ansvarsområden företaget efterfrågar och lyft dessa när du skriver ditt eget CV. På så sätt ökar du dina chanser att bli kallad till en anställningsintervju.

Personliga uppgifter

I dina personliga uppgifter ska du alltid ange dina nuvarande kontaktuppgifter. Dessa uppgifter gör det möjligt för en potentiell arbetsgivare att kontakta dig. Dessutom är det alltid ett mervärde att lägga till ett representativt foto i ditt CV. Det ger arbetsgivaren ett första intryck av ditt utseende och din professionalism. Se därför till att du har ett aktuellt, tydligt och tilltalande foto av dig själv.

Namn: David Larsson

Funktion: Ingenjör

Adress: Västra Trädgårdsgatan 15, 111 53, Stockholm

Telefon: 076 - 543 21 09

E-post: [email protected]

Födelsedatum: 5 maj 1999

LinkedIn: /in/davidlarsson

Profil

I din profil skriver du en kort sammanfattning där du berättar vem du är, vilka dina färdigheter och kompetenser är och varför just du är lämplig för den här tjänsten. Målet är att imponera med din profil, så att resten av ditt CV också kommer att läsas igenom.

Ingenjörsjobb kräver ofta starka analytiska färdigheter och förmåga att lösa problem på ett bra sätt. Se därför till att du nämner dessa viktiga aspekter av ditt jobb i din profil.

Jag är en pragmatisk ingenjör med en stark passion för innovation. Min analytiska förmåga gör att jag kan lösa komplexa problem och hitta samt genomföra praktiska lösningar. Med min specialisering inom elektroteknik bidrar jag till effektiva och innovativa tekniska lösningar. I ett team kan jag vara en god lyssnare och dela med mig av min vision för att nå bästa möjliga lösning tillsammans med teamet. Tack vare min goda kommunikationsförmåga kan jag förklara mina idéer väl (både för tekniska och icke-tekniska team och intressenter).

Arbetslivserfarenhet

Din arbetslivserfarenhet är den absolut viktigaste delen av ditt CV. Baserat på detta kommer en potentiell arbetsgivare att försöka bedöma om du är lämplig för jobbet.

Du inleder avsnittet arbetslivserfarenhet med att beskriva din senaste jobbtitel. Du kan göra ditt CV mer övertygande genom att inte bara beskriva uppgifter och ansvarsområden, utan också namnge dina uppnådda resultat eller prestationer. Vilka framgångar har du uppnått och vad har du konkret levererat? Det är bäst att uttrycka dina prestationer i siffror och antal så att du gör det klart och tydligt vilket mervärde ditt arbete har haft.

Ingenjör, Aarox
januari 2020 - Nuvarande

 • Ledde ett team med 10 ingenjörer för att gemensamt utforma och utveckla tekniska lösningar för kunder.
 • Direkt involverad i utvecklingen av tre patenterade produkter som resulterade i en ökning av företagets försäljning med 25 %.
 • Översåg testning och kvalitetskontroller.
 • Arbetade i komplexa projekt med snäva tidsfrister.

Ingenjör, Wiltec Solutions
mars 2017 - december 2020

 • Bidrog till utformningen och genomförandet av stora infrastrukturprojekt.
 • Ledde ett stort projekt som omfattade byggandet av en bro för att minska restiden för det lokala samhället.
 • Ansvarig för att kontrollera och godkänna tekniska beräkningar och specifikationer för flera projekt.

Utbildning

Det är vanligtvis nödvändigt att genomföra en specialiserad utbildning inom teknik för att bli ingenjör. Detta inkluderar ofta kandidat- och masterprogram med olika specialiseringar inom teknikområdet, såsom Byggnadsteknik, Maskinteknik eller Elektroteknik.

Det är viktigt att du i ditt CV nämner den specifika utbildning som du har följt. Om du inte har så mycket relevant arbetslivserfarenhet kan du också välja att utveckla detta avsnitt genom att gå in djupare på din utbildning. Vad har du lärt dig och gjort? Vilka projekt arbetade du med och vad handlade ditt examensarbete om?

Master i Byggnadsteknik, Stockholms universitet
september 2015 - juli 2019

Kurser och intyg

Att skaffa sig ytterligare certifikat kan visa att du är nyfiken och självutvecklande. I ingenjörsvärlden finns det många olika kurser som du kan ta för att bredda din kompetens och hålla dig uppdaterad med den senaste tekniska utvecklingen.

Här är några exempel på relevanta kurser för en ingenjör:

 1. 3D-Datorstödd konstruktion (CAD)
 2. Utbildning i projektledning för ingenjörer
 3. Kurs i hållbart byggande
 4. Hälsa, säkerhet och miljöledning inom ingenjörsvetenskap
 5. Maskininlärning för ingenjörer
 6. AutoCAD, SOLIDWORKS eller MATLAB

Om du har fått relevanta certifikat är det alltid värdefullt att lägga till dem i ditt CV. Det demonstrerar din expertis och passion för ditt område.

Färdigheter

Färdigheter är en oumbärlig del av ditt CV. Tänk noga igenom vilka färdigheter du tar upp i ditt CV. Det är framför allt där du lyfter fram kompetenser som är viktiga för just ditt jobb. Läs därför jobbannonsen noggrant igen.

Nedan finns en lista med 10 relevanta färdigheter för jobbet som ingenjör:

 1. Problemlösande tänkande
 2. Teknisk insikt
 3. Analytisk förmåga
 4. Projektledning
 5. Matematiska färdigheter
 6. Kunskaper om designprogram
 7. Samarbetsförmåga
 8. Öga för detaljer
 9. Kommunikationsförmåga
 10. Innovativt tänkande

Komplettera ditt CV

Du har nu byggt upp ditt CV med alla viktiga komponenter - personliga uppgifter, arbetslivserfarenhet, utbildning, kurser och intyg samt färdigheter. Men det finns ytterligare ett steg du kan ta för att stärka ditt CV och sticka ut från andra kandidater: att lägga till ytterligare komponenter.

Utöver standardavsnitten kan du också välja att lägga till ytterligare avsnitt i ditt CV. På så sätt kan du visa lite mer av din personlighet, din passion och din expertis. Detta är särskilt användbart om du vill sticka ut från andra kandidater. Här är några idéer och förslag:

 • Projekt: Lyft fram stora och viktiga projekt som du har arbetat med. Det kan vara både personliga och professionella projekt.
 • Publikationer: Du kanske har bedrivit forskning under dina studier eller i ditt arbete och publicerat den i en relevant tidskrift.
 • Volontärarbete: Särskilt om jobbet är lite mer inriktat på projektledning eller ledarskap kan volontärarbete där du också har lett arbetet lyfta fram viktiga ledaregenskaper som är relevanta för jobbet.

Kom ihåg att sådana tillägg bör bidra till att stärka ditt CV. De ska vara relevanta för det jobb du söker.

Hur sticker du ut med ditt CV för ingenjörer?

Det är viktigt att inse att varje arbetsgivare kan tolka jobbet som ingenjör på olika sätt. Därför är det viktigt att skräddarsy ditt CV specifikt för den aktuella lediga tjänsten. Se till att ditt CV sömlöst matchar företagets specifika behov och förväntningar.  På så sätt kan du visa att du har exakt den kompetens och erfarenhet som de söker.

Utformning av ditt CV

Att göra ett gott intryck som ingenjör kan vara svårt. Särskilt om du förväntar dig att möta mycket konkurrens. Om allt går väl har du nu verktygen för att sätta ihop en stark meritförteckning som ingenjör. Men det är inte bara innehållet i ditt CV som är viktigt; formatet måste också vara br.  Nuförtiden finns det många onlineverktyg och CV-mallar som kan hjälpa dig med detta. Använd dessa för att ge ditt CV ett professionellt och attraktivt utseende.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekrytering redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Han tyckte om detta så mycket att han efter sin examen började arbeta heltid som rekryterare på en stor rekryteringsbyrå. Till slut avancerade Joost till 'Rekryteringschef'. Med tiden växte hans lust för nya utmaningar. Han använder nu sin expertis inom HR och rekrytering för att skriva och granska texter, en spännande ny riktning i sin yrkeskarriär.