CV-exempel mekaniker: Skrivtips och Gratis Guide

Oavsett om du är mekaniker, underhållstekniker eller har något annat relevant jobb är ditt CV ett viktigt verktyg för att bli anställd. I den här bloggen tittar vi på ett bra exempel på ett CV för mekaniker som innehåller all nödvändig information. Vi tittar också på vilka egenskaper du som mekaniker bör nämna i ditt CV och ger dig tips om hur du optimerar ditt CV.

Skapa ditt CV nu
CV-exempel Mekaniker

Hur man skriver ett CV för mekaniker

Jobbet som mekaniker omfattar en enorm bredd. Du kan vara mekaniker för alla möjliga typer av system, enheter eller fordon, t.ex:

 • Bilmekaniker
 • Flygplansmekaniker
 • Installationstekniker
 • Hissingenjör
 • Centralvärmemontör

Ändå finns det uppgifter och ansvarsområden som återkommer i varje jobb. Du kommer bland annat att ansvara för installation, underhåll och reparation av system och utrustning. För detta behöver du självklart vara tekniskt vass, kunna arbeta noggrant och systematiskt och ha stor problemlösningsförmåga. Detta är därför viktiga färdigheter som bör lyftas fram i ditt CV för tekniker.

Du måste också kunna hantera vissa verktyg och viss utrustning. Säkerheten är naturligtvis oerhört viktig. Relevanta certifikat och utbildningar kan vara värdefulla tillskott till ditt CV.

Eftersom tjänsten kan vara så bred är det viktigt att du noggrant läser och förstår platsannonsen. På så sätt vet du exakt vad som förväntas av dig och vilka aspekter du ska lyfta fram i ditt CV.

Personuppgifter

För ett mekanikerjobb är det viktigt att du anger rätt kontaktuppgifter i ditt CV. Till exempel ska du alltid inkludera följande uppgifter: namn, adress, telefonnummer och din e-postadress. Med hjälp av dessa uppgifter kan en potentiell arbetsgivare kontakta dig för ytterligare frågor eller för att boka in en anställningsintervju.

Namn: Carl Gustafsson

Befattning: Mekaniker

Adress: Avenyn 3, 412 50, Göteborg

Telefon: 073 - 456 78 90

E-post: [email protected]

Födelsedatum: 27 mars 2002

LinkedIn: /in/carlgustafsson

Profil

Profiltexten är ofta det första en arbetsgivare läser i ditt CV. Därför är det ett viktigt avsnitt i vilket du bör klargöra vem du är och vad du har att erbjuda. En stark profil ska skapa tillräckligt med intresse för att även resten av ditt CV ska läsas.

Som mekaniker är det viktigt att betona att du har stor teknisk insikt, är bra på felsökning och har en proaktiv attityd. Se till att du sticker ut i mängden. Berätta om vad som gör dig unik. Kanske har du en väldigt specialiserad kunskap som få mekaniker besitter.

Mekaniker med 10 års erfarenhet, specialiserad på att lösa komplexa tekniska problem. Jag har en proaktiv attityd, utmärkt samarbetsförmåga och sätter alltid säkerheten främst när jag utför mina arbetsuppgifter. Under de senaste åren har jag framgångsrikt lett flera team, bland annat genom att utbilda nya mekaniker. Jag får energi av att hitta lämpliga lösningar på tekniska problem. Jag har en stark analytisk förmåga och är mycket skicklig på att diagnostisera och lösa funktionsfel.

Arbetslivserfarenhet

I din arbetslivserfarenhet är det viktigt att du listar alla relevanta jobb du har haft. Börja med det senaste jobbet och arbeta dig sedan bakåt i tiden. På så sätt kan en potentiell arbetsgivare få en tydlig bild av dina tidigare jobb och de färdigheter som du har utvecklat där.

Förutom att beskriva dina arbetsuppgifter och ansvarsområden kan du imponera genom att nämna dina prestationer och resultat. Tänk t.ex. på projekt som du har slutfört, mål som du har uppnått eller kostnader som du har besparat.

Om du precis har börjat som montör kan du också nämna andra former av arbetslivserfarenhet. Du kanske till exempel mekar med bilar på din fritid. Eller så kanske du gillar att fixa radioapparater på din lediga tid. Dessa erfarenheter kan också vara relevanta.

Mekaniker, Wilco Reparationstjänster
januari 2020 - Nuvarande

 • Utförde rutinunderhåll och reparationer av olika maskiner för att säkerställa att de fungerade effektivt och säkert.
 • Läste noggrant igenom manualer för att förstå hur vissa maskiner fungerade och hur problem kunde lösas.
 • Snabb hantering av maskinfel på produktionslinjen, vilket minskade den genomsnittliga återställningstiden med 10 %.
 • Tillhandahöll teknisk vägledning till yngre mekaniker och hjälpte till med deras utbildning och utveckling.

Mekaniker, Motorman Bilverkstad
mars 2017 - december 2019

 • Inspekterade fordon för att byta ut defekta eller slitna delar i tid.
 • Utförde reparationer och bytte ut delar på komponenter som motorkomponenter, bromsar, växellådor och fjädringssystem.
 • Tillhandahöll support och råd till kunder om förebyggande underhåll.

Utbildning

För att bli mekaniker finns det flera specifika kurser du kan gå. Detta beror också huvudsakligen på vilken typ av mekaniker du blir. Nämn därför den specifika utbildning du har gått. Nämn samtidigt följande detaljer:

 • Namn på din kurs
 • Namn på din skola
 • Ett start- och slutdatum
 • Beskrivning av vad du gjorde och lärde dig

En beskrivning kan vara särskilt användbar att lägga till om du fortfarande har begränsad eller ingen relevant arbetslivserfarenhet. Då kan du berätta mer i detalj om vad du har gjort och lärt dig under din utbildning. Berätta t.ex. om projekt du arbetat med eller vilka kurser du läst. På så sätt får potentiella arbetsgivare en bättre inblick i dina kvalifikationer.

YH-utbildning i Automationstekniker, Yrkeshögskolan Syd, Hässleholm
september 2010 - juni 2014

Kurser och intyg

Genom att skaffa dig certifikat kan du visa att du är nyfiken och att du ständigt utvecklas inom ditt område. Det finns flera intressanta och fördjupande kurser som du kan gå för att bredda din kompetens som mekaniker:

 • Hydraulik
 • Elektroteknik
 • Säkert arbete på hög höjd
 • VCA-certifikat
 • Mekanisk drivteknik
 • HVAC

Om det certifikat du har fått är relevant för jobbet (eller ibland till och med obligatoriskt) ska du se till att nämna det i ditt CV.

Färdigheter

Som montör finns det alltid ett antal färdigheter som du behöver ha. Dessa färdigheter bör du därför ta med i ditt CV. Tänk noga igenom vilka färdigheter du behöver för att utföra det specifika jobb du söker. Som flygplansmekaniker kan du behöva lite andra färdigheter än som hissmekaniker. Läs därför igenom platsannonsen noggrant igen.

Färdigheter som ser bra ut på ditt CV som mekaniker är:

 • Problemlösningsförmåga
 • Tekniska färdigheter
 • Fysisk kondition
 • Uppmärksamhet på detaljer
 • Kundservice
 • Multitasking
 • Förmåga att arbeta självständigt
 • Tidsplanering
 • Kunskap omäkerhetsrutiner

Komplettera ditt CV

Förutom punkterna ovan finns det andra saker du kan lägga till i ditt CV. Dessa tillägg hjälper dig att sticka ut bland andra kandidater. Här är några exempel:

 • Personliga projekt: Du kanske mekar med bilar, radioapparater eller något annat på din fritid. Det visar lite mer av din personlighet men understryker också din passion för yrket.
 • Volontärarbete: Kanske kan du använda dina relevanta kunskaper som mekaniker för att utföra volontärarbete. Arbetsgivare kan ofta uppskatta att du är socialt engagerad.

Fundera på om det finns delar eller andra relevanta saker som du kan nämna som kan vara relevanta för det specifika jobb du söker.

Hur sticker du ut med ditt CV för mekaniker?

Varje företag kan fylla en mekanikerposition på lite olika sätt. Det är viktigt att du anpassar och skräddarsyr ditt CV till den specifika lediga tjänst du söker. Av den anledningen kan det vara klokt att inte använda samma CV för varje ansökan, utan att anpassa det något varje gång. På så sätt matchar ditt CV perfekt jobbkraven och den specifika lediga tjänsten. Då sticker du ut och visar att du tar tjänsten och företaget på allvar.

Utformning av ditt CV

Slutligen är det inte bara viktigt att du har utarbetat alla obligatoriska avsnitt, utformningen av ditt CV bör också vara i sin ordning. Ett tydligt och väldesignat CV hjälper dig att göra ett bra första intryck. En CV-mall kan eventuellt hjälpa dig med detta.  Sådana mallar är ofta redan prydliga och tydligt strukturerade och lämnar dig bara med de delar som ska fyllas i. På så sätt kan du snabbt och enkelt skapa ett CV som imponerar på arbetsgivaren.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

Miranda har en imponerande karriär som HR-rådgivare bakom sig på 20 år och har under denna period byggt upp djupgående kunskap. Nu fokuserar hon på att skriva relevanta artiklar där hon delar sin omfattande erfarenhet och expertis. I sina texter kombinerar Miranda praktiska insikter med teoretisk kunskap, vilket gör hennes artiklar tillgängliga och förståeliga för en bred publik. Mirandas förmåga att uttrycka sin kunskap på ett tydligt sätt gör henne till en utmärkt resurs för alla som söker arbete.