Exempel på personligt brev butikssäljare

Letar du efter det perfekta exemplet på ett personligt brev för jobbet som butikssäljare? Att skriva ett övertygande personligt brev kan vara en knepig uppgift. I den här artikeln delar vi med oss av specifika tips och exempel som riktar sig till ett jobb som butiksmedarbetare. Vi visar dig hur du kan lyfta fram dina erfarenheter, färdigheter och din entusiasm på ett positivt sätt för att imponera på arbetsgivaren.

Skapa ditt personliga brev nu
CV-exempel Butikssäljare

Hur skriver man ett personligt brev som butiksmedarbetare?

Som butikssäljare har du naturligtvis mycket kontakt med kunder varje dag. Här är det viktigt att du är kundorienterad och har en god kommunikationsförmåga.

De huvudsakliga arbetsuppgifterna för en butikssäljare inkluderar:

 • Professionell rådgivning till kunder
 • Presentation och påfyllning av produkter
 • Checkout-operationer
 • Hålla koll på lagret
 • Hålla butiken ren

En bra butikssäljare har en vänlig och hjälpsam attityd, ett öga för detaljer och kan hantera folkmassor och olika kundkrav på ett bra sätt. När det är mycket att göra i butiken måste du kunna hantera tidspress och stress bra. Du behöver också vara flexibel och kunna samarbeta med andra.

När du skriver ditt personliga brev som butikssäljare är det viktigt att du tydligt lyfter fram dessa uppgifter, kompetenser och egenskaper. Ge exempel från tidigare erfarenheter som visar att du besitter dessa egenskaper och kan leverera en positiv kundupplevelse. På så sätt visar du att du är lämplig för tjänsten.

Exempel på personligt brev - butiksmedarbetare

Som butikssäljare måste du självklart kunna lyssna noga på kundernas behov. När du skriver ett personligt brev gäller samma princip. Du måste "lyssna" noga på den potentiella arbetsgivarens behov och besvara på ett intelligent sätt. Se till att din meritförteckning och ditt personliga brev stämmer väl överens med de specifika jobbkraven.

Nedan finns ett bra exempel på ett personligt brev för en butikssäljare:

Eva Nilsson
Kungsgatan 34
112 22, Stockholm
070 - 987 65 43
[email protected]

Lars Johansson
HealthMart AB

Bästa Lars Johansson,

Med en passion för att hjälpa och stödja kunder och en stark känsla för service söker jag till tjänsten som butikssäljare. Min omfattande erfarenhet av detaljhandel, i kombination med min naturliga förmåga för kundinteraktion och problemlösning, gör mig övertygad om att jag kan ge ett värdefullt bidrag till ditt team.

Under mina tidigare anställningar som butiksmedarbetare lärde jag mig vikten av att ha en vänlig och hjälpsam attityd. Jag fick stor erfarenhet av att ge råd till kunder, hjälpa dem att göra rätt val och lösa eventuella problem. Detta personliga bemötande har alltid varit mycket uppskattat av kunderna. Min starka kommunikationsförmåga gör att jag effektivt kan bygga upp och underhålla kundrelationer. Detta resulterar i upprepade inköp och positiva betyg och recensioner.

Min känsla för detaljer säkerställer att butiken alltid är snygg och attraktiv, vilket bidrar till en positiv shoppingupplevelse. Min organisationsförmåga och precision säkerställer att alla processer löper smidigt och att ingen detalj förbises. Jag kombinerar effektivitet med noggrannhet för att se till att varje kund lämnar butiken med ett leende på läpparna.

Under hektiska perioder (t.ex. under semestern) kan jag snabbt växla och ta mig an olika uppgifter utan att tappa kunden ur sikte. Men jag gör naturligtvis inte detta ensam. Särskilt under högsäsong arbetar jag effektivt tillsammans med mina kollegor för att uppnå en smidig och effektiv butiksdrift, där vi tillsammans säkerställer en optimal kundupplevelse.

Jag ser fram emot att få använda mina kunskaper och min entusiasm i er organisation. Jag skulle gärna förklara min motivation och erfarenhet mer i detalj i en personlig intervju.

Med vänlig hälsning,

Eva Nilsson

Personligt brev butikssäljare bygg

Innan du börjar skriva ditt personliga brev är det viktigt att du noga tänker igenom innehåll och struktur. Varje personligt brev har ett visst format som du måste hålla dig till med en tydlig inledning, kärna och avslutning. Nedan delar vi med oss av konkreta råd för varje avsnitt:

Högst upp

 • Det är här du anger dina relevanta kontaktuppgifter. Tänk på ditt namn, adress, telefonnummer och e-postadress.
 • Inkludera även uppgifter om mottagaren, t.ex. hans eller hennes namn och namnet på företaget eller organisationen.

Hälsning

 • Adressera ditt brev till den relevanta kontaktpersonen på det företag du söker jobb hos.
 • Människor tycker om att läsa och höra sitt eget namn. Så om det är möjligt, försök använda HR-chefens namn. Det skapar omedelbart en personlig kontakt.

Inledning

 • I det första stycket ska du göra klart vem du är och varför du söker.
 • Det är viktigt att skriva ett unikt första stycke. Många sökande börjar med "Jag hittade den här lediga tjänsten på [webbplats]". Det är inte nödvändigtvis "fel", men det ger inte heller något bra intryck. Med en unik och originell inledning ser du till att resten av ditt brev också blir läst.
 • Syftet med det första stycket är att göra läsaren intresserad och nyfiken på resten av ditt brev. Tänk på att formulera en bra första mening.
 • Berätta om dina personliga ambitioner, passioner och erfarenheter och försök att hitta en koppling till den butik du söker till.
Ett bra sätt att skapa en koppling till den butik du söker jobb i är att koppla dina personliga intressen och passioner till butikens bransch. Om du till exempel söker till en modebutik kan du nämna hur din passion för kläder och stil inspirerar dig att hjälpa kunderna att hitta den perfekta outfiten. Eller om du söker till en elektronikbutik kan du lyfta fram hur din tekniska kunskap och kärlek till prylar motiverar dig att ge kunderna råd om den senaste tekniken. Det visar att du inte bara är lämplig för jobbet, utan också genuint intresserad av butikens produkter och tjänster.

Huvudtext

 • I mitten av ditt personliga brev skriver du om dina erfarenheter, kompetenser och egenskaper som gör dig lämplig för jobbet.
 • Se till att du lyfter fram relevanta erfarenheter som matchar det specifika jobb du söker.
 • Om det behövs, ge konkreta exempel på tidigare erfarenheter och hur de bidragit till en positiv kundupplevelse.

Avslutande stycke

 • I sista stycket anger du att du skulle vilja komma och förklara din motivation och entusiasm i en personlig intervju. Din ton här bör vara professionell och artig.

Genom att följa detta format kan du enkelt skapa ett engagerande personligt brev som gör ett gott första intryck och väcker rekryterarens nyfikenhet.

Tips för ditt personliga brev

Med hjälp av informationen ovan kan du redan nu skriva ett bra personligt brev för butiksbiträden, men för att göra det ännu starkare och mer övertygande kan du följa tipsen nedan:

 • Se till att ditt CV och personliga brev matchar jobbet: Som butiksmedarbetare är det oerhört viktigt att du lyssnar noga på kundernas behov och vet hur du ska omvandla det till goda råd. Detsamma gäller ditt personliga brev. Det ska vara väl anpassat till exakt vad som förväntas av dig.
 • Var entusiastisk: Visa inte bara att du är lämplig för jobbet, utan också att du har god kunskap om och en passion för produkterna i den butik du söker till.
 • Namnge resultat: Särskilt som butikssäljare kan det fungera effektivt att namnge dina tidigare resultat. I slutändan handlar ditt jobb om att generera försäljning genom att ge kunderna råd om deras val. Så om du kan säga att du har genererat X antal försäljningar framstår det som mycket kraftfullt.
Anta att du arbetade i en elektronikbutik där målet var att teckna 5 försäkringar i månaden utöver de vanliga produkterna. Då är det naturligtvis imponerande om du kan berätta att du konsekvent lyckades stänga inte 5, utan 10 eller 15 försäkringar.
 • En logisk struktur: Se till att ditt brev har en tydlig struktur. Det ska vara tydligt att ditt brev innehåller en viss "tråd" med inledning, kärna och avslutning. Använd vid behov en mall för personligt brev om du har svårt för

Slutsats

I den här artikeln har du kunnat läsa ett bra exempel på ett personligt brev för en butikssäljare där vi har angett allt du bör tänka på när du söker det här jobbet. Vi har delat med oss av tips som du kan använda för att ytterligare optimera ditt personliga brev. Du kanske också vill kolla in ett bra CV-exempel så att du kan göra ett gott intryck med båda ansökningshandlingarna.

Låt inte ditt drömjobb vänta längre

Ansök omedelbart och självsäkert med ett starkt personligt brev som har testats på fältet och uppfyller alla (oskrivna) regler för HR-chefer.

author avatar
Skriven av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekrytering redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Han tyckte om detta så mycket att han efter sin examen började arbeta heltid som rekryterare på en stor rekryteringsbyrå. Till slut avancerade Joost till 'Rekryteringschef'. Med tiden växte hans lust för nya utmaningar. Han använder nu sin expertis inom HR och rekrytering för att skriva och granska texter, en spännande ny riktning i sin yrkeskarriär.