Exempel på personligt brev ingenjör

Du har identifierat en spännande karriärmöjlighet och vill nu skicka in din ansökan. För att verkligen sticka ut behöver du ett personligt brev som fångar din potentiella arbetsgivares uppmärksamhet. I den här artikeln presenterar vi ett exempel på ett effektivt personligt brev för ingenjörer samt delar med oss av tips och råd för varje avsnitt som du kan använda direkt.

Skapa ditt personliga brev nu
CV-exempel Ingenjör

Hur skriver man ett personligt brev för ingenjörer?

För att bli en bra ingenjör behöver du uppenbarligen omfattande teknisk kunskap, kombinerat med starka analytiska färdigheter och en stor problemlösningsförmåga. Som ingenjör har du bland annat ansvar för att utforma, testa och optimera system och produkter. För detta behöver du ofta specifik kunskap om viss teknik och programvara. Dessutom är förmågan att kommunicera teknisk information på ett begripligt sätt avgörande, särskilt när du samarbetar med icke-tekniska teammedlemmar.

Dessa aspekter bör tydligt återspeglas i ditt personliga brev för en ingenjörsposition. Ge konkreta exempel som belyser dina kompetenser och erfarenheter. Tänk på att framhäva framgångsrika projekt där du mötte utmaningar och framgångsrikt övervann dem.

Var medveten om att det finns många olika inriktningar inom ingenjörsyrket, och därmed varierar också kraven för olika jobbannonser. För varje ansökan är det avgörande att skräddarsy ditt personliga brev efter den specifika tjänsten och företaget. Anpassa dina erfarenheter och färdigheter så nära som möjligt till kraven i den aktuella jobbannonsen för att öka dina chanser att bli utvald.

Exempel på personligt brev för en ingenjör

När du skriver ditt personliga brev för en tjänst som ingenjör är det viktigt att du inte bara betonar dina tekniska kunskaper, utan även visar att du kan samarbeta bra med kollegor. Förutom att presentera dina yrkeskunskaper, inkludera också några ord om ditt personliga engagemang och passion för ingenjörsyrket.

Anders Johansson
Linnégatan 15
123 45, Malmö
073 - 456 78 90
[email protected]

Maria Andersson
GSPR Innovations
Norra Kungsgatan 8
567 89, Uppsala

Bästa Maria Andersson,

Jag tror starkt på att innovation driver utvecklingen framåt och att teknisk expertis är nyckeln till att göra innovation möjlig. Som en passionerad ingenjör med en bakgrund inom elektroteknik har jag drivit projekt som inte bara har övervunnit tekniska utmaningar, utan också varit enormt framgångsrika kommersiellt. Jag är övertygad om att min förmåga att omvandla komplexa tekniska koncept till genomförbara, realistiska lösningar kommer att vara av stor nytta för GSPR.

I min tidigare befattning fick jag erfarenhet av att implementera ett automatiserat lagerhanteringssystem för ett stort distributionscenter. Detta krävde ett omfattande samarbete med olika avdelningar för att utveckla och implementera de nödvändiga tekniska specifikationerna. I detta arbete fick jag kunskap och erfarenhet av RFID-teknik och systemintegration. Vårt övergripande mål var att minska kostnaderna och öka effektiviteten – och vi lyckades med bravur! Efter lanseringen av det omstrukturerade systemet minskade fel i inventeringen med cirka 20%.

Jag beundrar verkligen det sätt på vilket GSPR lyckas integrera teknik för att tillhandahålla hållbara och innovativa lösningar. Med mina yrkeskunskaper och min nyfikna natur är jag övertygad om att jag kan bidra positivt till ert team och er organisation.

Jag skulle välkomna möjligheten att personligen diskutera min passion för teknik och min vision om hur jag kan bidra till framtida projekt med er.

Med vänliga hälsningar,

Anders Johansson

Om det behövs kan du kolla in vårt exempel på ett CV för ingenjörer som är fullt av användbara tips och råd om hur du får ett bra jobb.

Ditt personliga brevs disposition och struktur

Som ingenjör angriper du problem på ett mycket metodiskt sätt. Du kommer också att behöva använda den visionen när du skriver ditt brev. Innan du börjar skriva ditt personliga brev för en position som ingenjör ska du se till att du har en tydlig och logisk disposition. Det gör ditt personliga brev lätt och trevligt att läsa. En bra struktur för ett personligt brev är följande:

 • Rubrik
 • Hälsning
 • Introduktion
 • Huvudtext / kärna
 • Avslutande stycke

Nedan läser du steg för steg hur du kan utveckla dessa punkter i ditt brev.

Exempel: rubrik

I ett formellt brev ska du alltid skriva dina personuppgifter högst upp. Under det lägger du till uppgifterna om din kontaktperson följt av en plats och ett datum.

Ditt för- och efternamn.

Ditt gatunamn

Ditt postnummer och din stad

Ditt telefonnummer

Din e-postadress

Plats, datum för skrivandet

Namn på kontaktperson

Funktion för kontaktperson

Företagets namn

Företagets adress

Exempel: hälsning

Se till att du tilltalar kontaktpersonen på ett trevligt sätt i ditt personliga brev. Det skapar en personlig kontakt. Du kan använda antingen " Bästa + namn" eller "Hej + namn". Använd en ton som är lämplig för det jobb du söker. Som ingenjör är det förmodligen vanligast att använda "Bästa + name".

Exempel: introduktion

Naturligtvis vill du göra ett starkt intryck på den som läser ditt personliga brev. Ett effektivt sätt att uppnå detta är genom att inleda med en kraftfull mening som belyser din passion för yrket. Berätta om din personliga vision eller dela en kort anekdot från din barndom som illustrerar varför du valde att bli ingenjör. Därefter kan du koppla detta till dina relevanta färdigheter och arbetslivserfarenhet.

Exempel: huvudtext

Huvudtexten är ofta den svåraste delen av ditt personliga brev. I två till tre stycken kan du beskriva dina relevanta kvalifikationer, erfarenheter, kompetenser och färdigheter, och hur de passar in i de specifika jobbkraven för den lediga tjänsten.

Det är också viktigt att du nämner varför du söker dig till just den här organisationen. Kanske är det för deras fokus på hållbara lösningar eller för deras ledande teknik inom artificiell intelligens. Din motivering bör tydligt visa hur företagets värderingar och projekt matchar dina yrkesmässiga mål och intressen, vilket visar att du noggrant har undersökt företaget och medvetet valt dem.

Exempel: avslutning

Det sista stycket i ditt personliga brev ska låta bestämt och vänligt på samma gång. Du kan tacka läsaren för att ha tagit sig tid att läsa igenom ditt personliga brev och uttrycka att du gärna kommer och förklarar din motivation i en personlig intervju.

Tips och fallgropar att se upp med

Att skriva ett effektivt personligt brev för en ingenjörsposition kan vara en utmaning. Därför delar vi nedan några användbara tips och vanliga misstag som du bör se upp med.

Tänk på:

 • Gör ditt brev så relevant som möjligt. Försök att ge relevanta exempel på komplexa, betydande projekt som du har arbetat med. Berätta om de problem och hinder som du har övervunnit.
 • Gör ditt brev överblickbart. Se till att ditt personliga brev har en bra och tydlig struktur och är fritt från stavfel.
 • Skriv ett unikt personligt brev. Ett ingenjörsjobb kan se väldigt olika ut på två olika företag. Gör därför efterforskningar om arbetsgivaren och jobbkraven och utnyttja detta på ett smart sätt i ditt personliga brev. Undvik att använda generiska brev för varje ansökan.

Undvik:

 • Ett ostrukturerat brev. Ditt personliga brev ska vara en "berättelse" med en tydlig röd tråd, vilket speglar din förmåga att arbeta metodiskt och systematiskt som ingenjör.
 • Notera mål och ambitioner. Självklart är dina färdigheter och kompetenser viktiga, men ett företag är också intresserat av vad du vill uppnå i deras organisation. Vilka är dina idéer för framtiden?

Slutsats

I den här artikeln har du fått läsa ett bra exempel på ett personligt brev för en ingenjörsposition. Nedan har vi listat de viktigaste lärdomarna från den här artikeln:

 • Se till att du följer den vanliga strukturen för ett personligt brev. Det hjälper dig att hålla dokumentet kortfattat med en tydlig början och ett tydligt slut.
 • Teknisk kunskap och din problemlösningsförmåga bör tydligt framhävas i ditt personliga brev för en ingenjörsposition, två viktiga aspekter av ditt jobb.
 • Formateringen av ditt brev är också viktig. Använd en bra mall för personligt brev och onlineverktyg för att skapa ett professionellt utseende.

Kolla också in resten av våra CV-exempel om du behöver hjälp med att skriva ett starkt CV.

Låt inte ditt drömjobb vänta längre

Ansök omedelbart och självsäkert med ett starkt personligt brev som har testats på fältet och uppfyller alla (oskrivna) regler för HR-chefer.

author avatar
Skriven av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekrytering redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Han tyckte om detta så mycket att han efter sin examen började arbeta heltid som rekryterare på en stor rekryteringsbyrå. Till slut avancerade Joost till 'Rekryteringschef'. Med tiden växte hans lust för nya utmaningar. Han använder nu sin expertis inom HR och rekrytering för att skriva och granska texter, en spännande ny riktning i sin yrkeskarriär.

Fortsätt läsa