Exempel på personligt brev sommarjobb

Att söka ett sommarjobb skiljer sig inte så mycket från att söka ett vanligt jobb. Sökanden måste visa att de har rätt kompetens. Med ditt CV och personliga brev är det ofta det bästa sättet att visa att du är lämplig för jobbet. Även om det inte alltid krävs att du skriver ett personligt brev för ett sommarjobb är det alltid klokt att göra det. Det visar att du är intresserad av jobbet och att du är en seriös kandidat.

Skapa ditt personliga brev nu
CV-exempel Sommarjobb

Hur skriver man ett personligt brev för ett sommarjobb?

Innan du börjar skriva ditt personliga brev är det viktigt att du först känner till grunderna. Om du aldrig har skrivit ett personligt brev tidigare borde du börja med att läsa vår guide till personliga brev. Den förklarar steg för steg hur du skriver ett övertygande brev med tips och exempel. Nedan förklarar vi kortfattat hur du bäst skriver ett personligt brev för ett sommarjobb:

1. Se till att ditt personliga brev matchar jobbet

Sommarjobb skiljer sig från vanliga jobb. Till exempel finns det ofta ett specifikt slutdatum i slutet av säsongen, och den brukar infalla under  en hektisk och fartfylld period. Det betyder bara en sak: cheferna letar efter kandidater som snabbt tar till sig uppgifter, vill arbeta hårt, har en stor ansvarskänsla, inte kommer för sent och är ivriga att lära sig. Detta måste återspeglas i ditt personliga brev för ditt sommarjobb.

2. Lyft fram din erfarenhet

I ditt personliga brev ska du betona dina tidigare, relevanta erfarenheter så mycket som möjligt. Var direkt. Om du söker jobb som servitris kan du till exempel nämna andra tidigare arbeten inom hotell- och restaurangbranschen. Om du inte har haft något officiellt jobb tidigare kan du också nämna erfarenheter som till exempel att hjälpa dina föräldrar med en stor trädgårdsfest eller att ordna en grillfest för alla dina vänner.

3. Visa att du är ansvarsfull

En mycket viktig kvalitet i ett sommarjobb är ditt ansvar. När det är fint väder ute kan det förstås vara väldigt frestande att inte dyka upp. Detta är inte trevligt för arbetsgivaren, eftersom du ofta är schemalagd vid kritiska tidpunkter när annan personal är på semester.

Företag vill anställa människor som de kan lita på. Det innebär att du måste komma i tid till dina schemalagda arbetspass. Fundera på hur du i ditt personliga brev kan visa att du är en engagerad och en ansvarsfull medarbetare.

Exempel på personligt brev sommarjobb

Många kandidater börjar först med att skriva ett bra CV. Använd gärna ett av våra CV-exempel tillsammans med en bra CV-mall. Därefter måste du skriva ett övertygande personligt brev.

Nedan har vi tagit med ett bra exempel på ett personligt brev som du kan använda som inspiration:

Elsa Andersson
Östra Kyrkogatan 88
223 50, Lund
072 - 987 65 43
[email protected]

Filip Berg
Solskens Fruktgård

Bästa herr Berg,

Jag skriver för att uttrycka mitt intresse för sommarjobbet som fruktplockare, som anges på din webbplats. Jag är glad över möjligheten att få arbeta utomhus under sommarmånaderna och delta i skördesäsongen.

Även om jag ännu inte har någon erfarenhet inom jordbrukssektorn har jag under de senaste två somrarna arbetat inom cateringbranschen på Café Solsken, där jag lärde mig att arbeta hårt och vara effektiv. Dessa färdigheter kan jag naturligtvis ha stor nytta av i jobbet som fruktplockare. Dessutom är jag i god fysisk form, van vid att stå upp under långa perioder och vid tunga arbetsuppgifter. Jag är inte heller rädd för hårt arbete.

Jag är medveten om de unika utmaningar som ett säsongsarbete som detta innebär. Arbetet sker på sommaren, en hektisk och intensiv period. Jag är beredd att gå upp tidigt och arbeta långa timmar för att bidra till en lyckad skörd.

Jag ser fram emot att bli en del av ert team och kommer gärna och berättar om min entusiasm i en personlig intervju. Om du har några ytterligare frågor eller vill ha mer information från mig, tveka inte att kontakta mig via e-post ([email protected]) eller telefon (072 - 987 65 43).

Med vänlig hälsning,

Elsa Andersson

Struktur för ditt personliga brev sommarjobb

Du måste noga tänka igenom hur ditt brev ska vara uppbyggt. Alla personliga brev följer en viss struktur med en tydlig inledning, kärna och avslutning. Det gör ditt brev läsbart och professionellt. Begränsa dig till en sida, använd en standard font och följ följande format:

 • Sidhuvud: Din kontaktinformation ska stå högst upp i ditt personliga brev.
 • Hälsning: Använd kontaktpersonens namn.
 • Inledning: Ange vilken tjänst du söker och varför du tror att du är lämplig.
 • Huvudtext: Lyft fram dina meriter, erfarenheter och din motivation för sommarjobbet.
 • Avslutning: Tacka läsaren för hans eller hennes tid, upprepa dina kontaktuppgifter och upprepa kortfattat ditt intresse för tjänsten.

Precis som CV:n ska även de personliga breven följa ett visst format. Våra mallar för personliga brev kan hjälpa dig att skriva ett övertygande brev som fångar arbetsgivarens uppmärksamhet.

Tips och fallgropar för ditt personliga brev sommarjobb

Nu när du vet hur man skriver ett bra brev tycker vi att det är viktigt att dela med oss av några ytterligare tips och några vanliga misstag som du bör se till att undvika.

Gör detta:

 • Se till att ditt personliga brev är relevant.
 • Använd exempel som visar dina färdigheter och viktiga egenskaper.
 • Håll ditt brev kortfattat.
 • Kontrollera alltid ifall det finns grammatik- eller
 • Visa din entusiasm över jobbet och företaget.

Gör  inte detta:

 • Ditt personliga brev ska inte vara en upprepning av ditt CV. Gå djupare in på din motivation och entusiasm.
 • Skriv inte ett brev som är längre än en sida.
 • Avsluta alltid med en tydlig uppmaning till handling, till exempel "Jag kommer gärna och berättar om min entusiasm i en personlig intervju"

Slutsats

Ett välskrivet CV och personligt brev är en möjlighet att uttrycka ditt intresse för en tjänst och visa varför just du är lämplig. Genom att särskilt nämna erfarenheter, färdigheter och egenskaper som är relevanta för sommarjobbet ökar du dina chanser att bli kallad till en intervju. Genom att följa tipsen och råden i den här artikeln är vi övertygade om att du kommer att kunna skriva ett effektivt personligt brev och hitta ett bra jobb på nolltid.

Låt inte ditt drömjobb vänta längre

Ansök omedelbart och självsäkert med ett starkt personligt brev som har testats på fältet och uppfyller alla (oskrivna) regler för HR-chefer.

author avatar
Skriven av
Ronald Sterk
Som expert på arbetsmarknadskommunikation och HR tillför Ronald Sterk en rikedom av kunskap inom rekrytering, urval och att hitta sitt drömjobb. Hans djupa kunskap och erfarenhet av att skriva övertygande platsannonser, CV:n och personliga brev gör honom till en mycket värdefull källa för alla som vill sticka ut på arbetsmarknaden. Hans unika insikt i vad företag letar efter hos kandidater och hans förmåga att framhäva jobbsökandes unika egenskaper gör honom till en utmärkt resurs för att framgångsrikt hitta ett jobb.