Exempel på personligt brev förskollärare

Oavsett om du är i början av din lärarkarriär eller om du redan är erfaren inom branschen måste du skriva ett övertygande personligt brev för att fånga den potentiella arbetsgivarens uppmärksamhet. Men hur gör man det? I den här artikeln delar vi med oss av tips och exempel på hur du skriver ett starkt personligt brev som förskollärare. Detta kommer att hjälpa dig att sticka ut bland de andra kandidaterna.

Skapa ditt personliga brev nu
CV-exempel Förskollärare

Skriva ett personligt brev som förskollärare

Som förskollärare är det viktigt att skapa en trygg och stimulerande lärandemiljö för små barn. Du ansvarar för att vägleda och undervisa förskolebarn. För att göra detta observerar du förskolebarnens beteende, erbjuder olika lek- och lärandeaktiviteter och lär barnen vissa grundläggande färdigheter (t.ex. räkna, klippa och klistra).

Dessutom håller du koll på barnens framsteg som du sedan informerar föräldrar och vårdnadshavare. Eventuella problem eller förseningar i inlärningen rapporteras och diskuteras, och vid behov görs justeringar i undervisningen.

Det här är dina arbetsuppgifter som förskollärare:

 • Observera små barns framsteg
 • Utveckla och genomföra utbildningsaktiviteter
 • Stimulera och främja social och emotionell utveckling
 • Rapportering av framsteg
 • Lära ut grundläggande färdigheter (knyta skosnören, räkna etc.)
 • Sjunger sånger och läser upp berättelser

För att kunna utföra dessa uppgifter på ett bra sätt måste du ha ett antal viktiga egenskaper och kompetenser:

 • Tålamod, empatisk, flexibel
 • Kreativitet
 • Kommunikationsförmåga
 • Beakta individuella behov
 • Tillhandahålla lämpligt stöd
 • Samarbete med föräldrar och vårdgivare

I ditt personliga brev är det viktigt att ge exempel på hur du har omsatt dessa uppgifter, färdigheter och egenskaper i praktiken och hur du bidrar till barns utveckling och välbefinnande. På så sätt visar du att du har rätt egenskaper för ett jobb som förskollärare.

Exempel på personligt brev för förskollärare

Innan du börjar skriva ditt personliga brev ska du oftast först skapa ett starkt CV. För detta kan du använda vår omfattande samling av CV-exempel. När du är nöjd med ditt CV kan du gå vidare till att skriva ditt personliga brev. Nedan delar vi med oss av ett exempel på ett personligt brev som du kan använda som inspiration:

Sara Larsson
Drottninggatan 45
252 24, Helsingborg
070 - 890 12 34
[email protected]

Fredrik Eriksson
Solstrålens förskola

Bästa Fredrik  Eriksson,

Min passion för att vara mentor för små barn började när jag själv fick sitta barnvakt åt mina grannars barn. Jag tyckte så mycket om det att jag senare i livet bestämde mig för att bli förskollärare. Jag har nu arbetat som förskollärare under en tid och genom detta brev vill jag uttrycka min entusiasm för tjänsten på er skola. Mitt engagemang för att skapa en rolig och varm inlärningsmiljö gör mig övertygad om att jag skulle vara en värdefull tillgång till ditt team.

Som förskollärare tycker jag att det är viktigt att skapa en trygg och stimulerande miljö. Jag tycker om att utforma pedagogiska spel och aktiviteter som främjar såväl kognitiva färdigheter som social och emotionell utveckling. Jag har upplevt hur viktigt det är att vara lyhörd för varje barns individuella (inlärnings-)behov. Detta resulterar i att varje barn känner sig bekväm, men framför allt känner sig sedd och hörd.

Förutom att erbjuda varierade och engagerande inlärningsaktiviteter är det naturligtvis också viktigt att observera barnens beteende väl, informera föräldrarna om framsteg och ge lämpligt stöd (vid behov). För detta ändamål upprätthåller jag en effektiv kontakt med barnens föräldrar och vårdnadshavare. Min starka kommunikationsförmåga gör att jag kan kommunicera klart och tydligt, både med föräldrar och kollegor. Jag har märkt att om föräldrarna involveras i barnens inlärningsprocess leder det till en mer konsekvent inlärningsmiljö. Detta gör att barnen kan utvecklas bättre.

Flexibilitet, tålamod och kreativitet är egenskaper som jag utmärker mig för. Detta kommer ofta till sin rätt under hektiska stunder eller i oförutsedda situationer. Då lyckas jag alltid behålla lugnet och reagera på rätt sätt och göra rätt val. Min positiva och entusiastiska personlighet bidrar till att skapa en glad och trevlig atmosfär där barnen känner sig trygga och bekväma.

Jag är övertygad om att mitt engagemang, min erfarenhet och min kärlek till yrket gör mig till en utmärkt kandidat för rollen som förskollärare på er skola. Jag skulle gärna förklara min motivation och intresse ytterligare i en personlig intervju.

Med vänlig hälsning,

Sara Larsson

Formatet på personliga brevet som förskollärare

Varje personligt brev består av flera olika delar. Om du noggrant planerar strukturen och utformningen kan du tydligt förmedla ditt budskap till läsaren. Med en tydlig röd tråd blir ditt brev en njutbar läsning. Så här brukar ett personligt brev vara uppbyggt:

 • Formella uppgifter: Du inleder alltid ditt personliga brev med dina kontaktuppgifter. Skriv först dina egna kontaktuppgifter, inklusive fullständigt namn, telefonnummer, e-post och adress. Därefter anger du vem du riktar brevet till och företagets namn.
 • Hälsning: Efter det går du vidare till hälsningen. Det är här du hälsar på läsaren. Det är bäst att använda namnet på den relevanta kontakten inom företaget eller organisationen. Det visar att du har tagit reda på vem du ska adressera brevet till.
 • Första meningen: En bra inledande mening ska göra läsaren nyfiken och intresserad av resten av ditt brev. Skriv inte något i stil med "Jag hittade den lediga tjänsten på", det gör alla redan. Försök att skriva något om din passion för att vara mentor för barn. Eller berätta en anekdot som avslöjar din motivation eller inspiration för yrket. En läsare av ditt personliga brev bör omedelbart tänka "Wow, det här är coolt och intressant".
 • Inledning: Den första meningen tillsammans med inledningen utgör det första stycket i ditt brev, där du alltså ytterligare klargör vad som tilltalar dig i den specifika tjänsten. Du kan också redan nu kortfattat berätta varför du är lämplig, men spara de viktigaste aspekterna till mittenavsnittet.
 • Mittavsnitt: Detta är huvuddelen av ditt personliga brev som förskollärare. I ungefär två till tre stycken skriver du om din motivation, relevanta erfarenheter, färdigheter, kompetenser och egenskaper. Helst ska du nämna konkreta exempel från tidigare jobb för att visa att du besitter rätt kompetens. Försök också att gå in på vad som gör dig unik som förskollärare. På vilket sätt är du annorlunda? Vilka saker gör du annorlunda som har haft en positiv effekt på barnens utveckling?
 • Avslutning: Det sista stycket i ditt personliga brev ska låta tydligt men samtidigt vänligt. Du kanske vill tacka läsaren för att han eller hon har läst ditt personliga brev och säga att du gärna kommer och förklarar dina motiv i en personlig intervju.
Om du precis har slutat skolan och inte har arbetat som förskollärare tidigare kan du naturligtvis berätta mer om din utbildning. Du har säkert gjort praktik där och skaffat dig praktisk erfarenhet. Du kan också fokusera på andra överförbara färdigheter som visar att du kan förmedla information på ett effektivt sätt och förklara det på ett begripligt språk.

Tips och fallgropar

Slutligen vill vi dela med oss av några tips för att ytterligare optimera ditt personliga brev som förskollärare och några fallgropar som du bör undvika. Detta hjälper dig att förbereda dig optimalt inför din anställningsintervju.

Gör detta:

 • Var unik: Vi har redan diskuterat det kortfattat, men berätta vad som gör dig unik.
 • Visa din passion: Berätta varför du älskar att arbeta med småbarn och ungdomar och vad som motiverar dig inom denna åldersgrupp.
 • Pedagogisk kunskap: visa att du förstår förskolebarns utvecklingsstadier och hur du kan ta hänsyn till detta i dina lektioner och aktiviteter.
 • Tilltala den specifika skolan: Om du söker till en viss skola ska du berätta vad som särskilt tilltalar dig med den specifika skolan och hur du kan bidra till dess framgång.

Gör detta inte:

 • För allmänt: Undvik meningar som är för allmänna och som egentligen gäller för alla kandidater.
 • För generellt: Återigen, behandla varje ansökan individuellt. Det vill säga att du varje gång tittar på vad det specifika jobbet kräver och funderar på hur du kan svara på det med ditt CV och personliga brev. Skriv aldrig ett generiskt brev som du skickar till alla arbetsgivare.
 • För långrandigt: Ett bra personligt brev är kort och har ett tydligt budskap.

Slutsats

I det här inlägget har du fått ett bra exempel på ett personligt brev för en förskollärare inklusive användbara tips och råd som du kan använda. Se till att dina ansökningshandlingar ser bra ut genom att använda en CV-mall och tillhörande mall för personligt brev. På så sätt framstår du som en seriös kandidat som har lagt ner tid och ansträngning på att presentera sig själv.

Viktigast av allt är att du skriver ett originellt brev, behandlar varje ansökan individuellt och anpassar ditt brev efter arbetsgivarens/skolans behov. Lycka till!

Låt inte ditt drömjobb vänta längre

Ansök omedelbart och självsäkert med ett starkt personligt brev som har testats på fältet och uppfyller alla (oskrivna) regler för HR-chefer.

Miranda har en imponerande karriär som HR-rådgivare bakom sig på 20 år och har under denna period byggt upp djupgående kunskap. Nu fokuserar hon på att skriva relevanta artiklar där hon delar sin omfattande erfarenhet och expertis. I sina texter kombinerar Miranda praktiska insikter med teoretisk kunskap, vilket gör hennes artiklar tillgängliga och förståeliga för en bred publik. Mirandas förmåga att uttrycka sin kunskap på ett tydligt sätt gör henne till en utmärkt resurs för alla som söker arbete.