CV-exempel teknisk skribent: Skrivtips och Guide

Som teknisk skribent vet du hur viktigt det är att skriva korrekt, kortfattat och fokuserat. Ditt CV bör innehålla färdigheter och erfarenheter som lyfter fram din expertis inom dessa områden. I den här artikeln tittar vi på ett bra exempel på ett CV för en teknisk skribent. Vi kommer att visa dig hur du presenterar dina kunskaper och erfarenheter på ett övertygande sätt för potentiella arbetsgivare.

Skapa ditt CV nu
CV-exempel Teknisk skribent

Hur man skriver ett CV som teknisk skribent

Som teknisk skribent är du en viktig länk mellan tekniska experter och slutanvändaren. Ditt jobb är att förstå, översätta och förenkla komplex teknisk information. Du kan skriva användarvänlig och lättläst dokumentation. Teknisk insikt, känsla för detaljer och goda språkkunskaper är viktiga färdigheter för en teknisk skribent.

Ditt CV bör lyfta fram och belysa dessa färdigheter och erfarenheter på ett tydligt sätt. Du kan  t.ex. ge specifika exempel på teknisk dokumentation som du har skrivit och berätta om din förmåga att omvandla komplex information till begripliga texter.

Det är också viktigt att du noggrant läser och förstår den lediga tjänsten. I platsannonsen anges ofta vilka uppgifter och ansvarsområden som arbetsgivaren anser vara viktiga. Utifrån denna information kan du anpassa ditt CV för att övertyga arbetsgivaren om att du är en lämplig kandidat.

Personuppgifter

I början av ditt CV ska du alltid ange dina kontaktuppgifter. Detta gör det enkelt för en potentiell arbetsgivare att kontakta dig för att bjuda in dig till en anställningsintervju eller ställa ytterligare frågor. Se därför till att du åtminstone anger namn, adress, telefonnummer och en e-postadress.

Eftersom tekniskt skrivande innebär mycket interaktion med kunder och yrkesverksamma kan det också vara en fördel att inkludera ett foto i ditt CV.

Namn: Sara Magnusson

Befattning: Teknisk skribent

Adress: Hamngatan 2, 411 06, Göteborg

Telefon: 074 - 455 66 77

E-post: [email protected]

Födelsedatum: 8 januari 1995

LinkedIn: /in/saramagnusson

Personlig profil

Din personliga profil ger potentiella arbetsgivare en kort översikt över vem du är, vad du kan göra och vilka ambitioner du har. På fyra till sex rader ska du presentera dig själv. Som teknisk skribent ligger fokus främst på din förmåga att förklara komplex information på ett enkelt och tydligt sätt. Därför kommer en rekryterare eller potentiell arbetsgivare också att förvänta sig en stark och unik profil. Se till att du säger något om din förmåga att vara detaljorienterad och att du har starka språkfärdigheter.

Försök dessutom att skriva en unik profil. Fundera på vad som gör dig unik och vad ditt mervärde för företaget kan vara.

Som erfaren teknisk skribent med en passion för att göra komplexa tekniska koncept tillgängliga, kombinerar jag effektiv kommunikation med djupgående kunskap om den tekniska sektorn. Med min känsla för detaljer och drivkraft av nyfikenhet utmärker jag mig genom att förenkla teknikens komplexitet och översätta den till ett begripligt språk.

Arbetslivserfarenhet

När det gäller arbetslivserfarenhet ska du alltid börja med att nämna din senaste anställning. Arbeta dig sedan tillbaka till dina tidigare befattningar. Det är viktigt att du här bara nämner information som är relevant för den tjänst du söker.

Dessutom kan det vara värdefullt att skriva något om dina prestationer och resultat utöver dina arbetsuppgifter och ansvarsområden. Om du har begränsad arbetslivserfarenhet kan du försöka nämna andra erfarenheter i ditt CV, som ändå visar att du kan omvandla komplexa idéer till begripligt språk.

Teknisk skribent, Icatis Group
maj 2020 - Nuvarande

 • Upprätthöll och skrev teknisk dokumentation för olika produktlinjer, inklusive manualer, installationsguider och tekniska specifikationsblad.
 • Samarbetade med produktutvecklingsteamet för att effektivt förmedla teknisk information.
 • Utförde kvalitetskontroller för att säkerställa att dokumenten uppfyllde tekniska specifikationer och bestämmelser.

Teknisk skribent, Synsal Engineering
januari 2017 - april 2020

 • Skapade tekniska manualer, vanliga frågor och svar samt underhållsmanualer för industrimaskiner.
 • Arbetade med produktchefer och ingenjörer för att förstå komplexa, tekniska koncept och översätta dem till tillgängliga, läsbara dokument.
 • Bidrog till att skapa och implementera ett online-dokumentationssystem, vilket resulterade i snabbare tillgång till relevant information för det tekniska teamet.

Utbildning

Det krävs ofta en riktad utbildning inom teknisk kommunikation eller en liknande utbildning för att börja arbeta som teknisk skribent. När du nämner din utbildning i ditt CV, inkludera specifika kurser du har läst. Om du nyligen har tagit examen kan det vara fördelaktigt att gå djupare in på vad din utbildning innebar. Vad har du lärt dig, vad har du genomfört och vilka relevanta projekt har du slutfört? Beskriv också hur du kan översätta komplexa koncept till begriplig text.

Det kan till exempel i ett CV se ut på följande sätt:

Kandidatexamen i Teknisk Kommunikation, Kungliga Tekniska Högskolan
september 2015 - juni 2019

Kurser och intyg

Att ta kurser och certifikat kan visa att du är ivrig att lära dig och vill fortsätta att utveckla dig själv. Inom teknisk skrivning finns det många kurser som du kan gå för att finslipa dina färdigheter eller lära dig nya.

Kurser som fokuserar på effektiv kommunikation, teknisk expertis eller yrkesmässig utveckling är särskilt relevanta att ta med i ditt CV.

Här är några kurser som kan vara relevanta och användbara för en teknisk skribent:

 • Tekniskt skrivande för dokumentation av programvara
 • Professionell redigering och tillhörande metoder
 • Avancerade strategier för teknisk kommunikation
 • Skriva och hantera API-dokumentation
 • Färdigheter inom teknisk rapportering och framställning

Färdigheter

Varje CV måste innehålla ett avsnitt om färdigheter. Här är det viktigt att nämna de viktigaste färdigheterna för just ditt jobb. För att göra detta bör du läsa jobbannonsen noggrant igen. Vilka färdigheter och kompetenser förväntas av dig och vilka har du? Det är dessa färdigheter som du bör nämna i ditt CV.

Här är 10 relevanta färdigheter för jobbet som teknisk skribent:

 1. Utmärkt skriftlig förmåga
 2. Teknisk insikt
 3. Färdigheter inom projektledning
 4. Stark förmåga till analytiskt tänkande
 5. Kunskaper om teknisk terminologi
 6. Konceptuellt tänkande
 7. Förklara komplexa begrepp
 8. Öga för detaljer
 9. Samarbetsförmåga
 10. Kommunikationsförmåga

Hur sticker du ut med ditt CV för tekniska skribenter?

När du söker efter lediga tjänster som teknisk skribent kommer du att märka att varje företag har en något annorlunda tolkning av tjänsten. På ett företag kanske fokus ligger mer på att skriva dokumentation för programvara, medan fokus på en annan organisation kan ligga på att skriva manualer för hårdvaruprodukter. Därför är det viktigt att du noggrant läser igenom platsannonsen varje gång du söker och återigen anpassar ditt CV för den aktuella tjänsten. Se till att ditt CV stämmer väl överens med de specifika kraven för det jobb du söker.

Kort sagt, för att sticka ut med ditt CV för tekniska skribenter måste du skräddarsy det efter den specifika lediga tjänsten och företaget.

Utformning av ditt CV

Förutom innehållet blir presentationen av ditt CV allt viktigare. Se därför till att det har en tydlig layout med tillräckligt många tomma rader och marginaler. Om du inte vet exakt hur du ska gå till väga kan du använda en CV-mall. Dessa mallar är utformade i förväg och hjälper dig att enkelt skapa ett CV som ser professionellt ut.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekrytering redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Han tyckte om detta så mycket att han efter sin examen började arbeta heltid som rekryterare på en stor rekryteringsbyrå. Till slut avancerade Joost till 'Rekryteringschef'. Med tiden växte hans lust för nya utmaningar. Han använder nu sin expertis inom HR och rekrytering för att skriva och granska texter, en spännande ny riktning i sin yrkeskarriär.