CV-exempel Receptionist/telefonist: Skrivtips och Guide

Letar du efter det perfekta sättet att presentera dig själv som den ideala receptionisten? Då har du kommit till rätt ställe. I den här bloggen "CV exempel receptionist" delar vi med oss av praktiska tips och detaljerade exempel som hjälper dig att presentera dina kunskaper och erfarenheter på ett övertygande sätt. Skriv med oss och skapa ett perfekt CV på nolltid.

Skapa ditt CV
CV-exempel Receptionist

Hur skriver man ett CV för receptionister?

Först och främst är det viktigt att vara tydlig med vilka dina arbetsuppgifter är. Ett jobb som receptionist innebär vanligtvis kontors- och administrativa uppgifter. Du är ofta företagets första kontaktpunkt. Du har därför ett stort inflytande på det första intrycket en besökare får av företaget. Som receptionist sätter du kunden, gästen eller klienten i första rummet och erbjuder dem optimal service. Du är bra på multitasking, kan arbeta under press och har en stark organisationsförmåga. Du är naturligt gästvänlig och har goda kunskaper i det svenska språket.

Som receptionist ansvarar du även för all korrespondens. Jobbet är brett och därför har varje företag olika receptionisttjänster. Läs igenom annonsen noga för att ta reda på vilka arbetsuppgifter/ansvarsområden du kommer att ha som receptionist på det företag du söker till. Kanske kommer du att behöva utföra administrativa uppgifter utöver dina vanliga arbetsuppgifter. Tänk på att registrera fakturor eller hjälpa till med bokföringen. Genom att noggrant läsa igenom den lediga tjänsten får du reda på vad företaget vill ha och behöver. Ta sedan reda på vilken arbetslivserfarenhet, kompetens och utbildning du har som matchar dessa.

Personliga uppgifter

Dina personuppgifter är nödvändiga för att rekryterare och potentiella arbetsgivare ska kunna ta en första kontakt. Ange därför för- och efternamn, tänkt befattning, e-post, telefonnummer och adress överst i ditt CV.

Det är alltid klokt att inkludera en LinkedIn-profil i ditt CV. Som receptionist är det viktigt att du har ett presentabelt utseende. Du är trots allt den första kontaktpunkten. Se därför till att du har ett bra, affärsmässigt foto. Ett CV med foto kommer rekryteringscheferna att minnas bättre.

Kontaktuppgifter
Namn: Freya Laxman
Funktion: Receptionist
Adress: Västra Långgatan 76, 840 50
Telefon: +46 76 93 72 780
E-post: freya.laxman@gmail.com
Född: 16-08-1992
LinkedIn: /in/freyalaxman

Personlig profil

Din personliga profil är en kort text där du presenterar dig själv och tar upp dina motiv, kompetenser och ambitioner. Din personliga profil visar vem du är och varför du är lämplig för den här rollen. Vilka är dina drivkrafter? Var ligger dina intressen? Vad vill du uppnå och vad har du redan uppnått?

Som receptionist är det viktigt att ha utmärkta kommunikations- och organisationsfärdigheter och att effektivt kunna hantera flera uppgifter samtidigt. Ett starkt fokus på kundservice och förmågan att vara positiv och professionell är avgörande. Det är viktigt att du i din profil lyfter fram dessa kärnkvaliteter som visar att du är kvalificerad för rollen som receptionist, inklusive dina prestationer och erfarenheter av liknande roller.

Profil
Jag är en entusiastisk och professionell receptionist med stark kommunikationsförmåga och en passion för kundservice. Jag har erfarenhet av att hantera flera uppgifter på ett effektivt sätt och skapa en varm och välkomnande atmosfär. Min förmåga att hålla mig lugn och organiserad i stressiga situationer gör att jag kan bidra till en positiv kontorsmiljö. Förutom vanliga receptionsuppgifter har jag erfarenhet av mer administrativt arbete. Jag är ambitiös och tycker om att fortsätta att utveckla mig själv.

Arbetslivserfarenhet

Lista alla befattningar som är relevanta för receptionistjobbet. Beskriv kortfattat vilka uppgifter, ansvarsområden och resultat du har haft i den aktuella tjänsten. Var inte rädd för att tala om dina prestationer (uttryckta i siffror/procent).

Har du liten arbetslivserfarenhet? Fundera då på vilken annan relevant arbetslivserfarenhet du kan nämna. Arbetsuppgifter som butiksbiträde eller kundtjänstmedarbetare kommer också väl till pass som receptionist.

Arbetslivserfarenhet

Receptionist, Hälsocenter Vital
september 2020 - Nuvarande

 • Hanterade receptionen, inklusive att ta emot och hjälpa kunder.
 • Hanterade inkommande telefonsamtal och besvara kundfrågor.
 • Hanterade möten och underhålla kalendern för olika terapeuter.
 • Upprätthöll ett rent och organiserat receptionsområde.
 • Utvecklade ett system för kundfeedback som ledde till förbättringar av kundservicen.

Receptionist, Stadshotell Lidköping
mars 2018 - augusti 2020

 • Välkomnade hotellgäster och hjälpa till med incheckning och utcheckning.
 • Gav information om hotellets tjänster, lokala attraktioner och evenemang.
 • Samordnade reservationer och hantera särskilda önskemål.
 • Löste eventuella gästproblem och se till att gästerna får en positiv upplevelse.

Utbildning

För de flesta receptionsjobb behöver du en avslutad gymnasieutbildning. Nämn den specifika utbildning du har gått.

Om du ännu inte har så mycket arbetslivserfarenhet kan du också välja att sätta din utbildning framför din arbetslivserfarenhet. I så fall kan du också gå in mer i detalj på din utbildning. Nämn t.ex. ditt huvudämne, viktiga projekt, relevanta ämnen eller specialiseringar.

Utbildning

Hotell och turismprogrammet, Jensen Gymnasiet Örebro
augusti 2016 - juni 2020

Färdigheter

Dina färdigheter som receptionist är en viktig del av din meritförteckning. Som receptionist måste du ha utmärkt kommunikationsförmåga och kunna hantera flera uppgifter samtidigt i en ofta snabbt föränderlig miljö. Har du en stark social kompetens? Det är viktigt, eftersom du ofta är den första kontaktpunkten och representerar företaget. Din förmåga att vara positiv och professionell är avgörande.

Specialiseringar som erfarenhet av vissa bokningssystem, kunskaper i främmande språk eller erfarenhet av specifik programvara för kundservice kan också stärka ditt CV.

Färdigheter

 • Professionell telefonetikett
 • Utmärkt verbal kommunikation
 • Microsoft Office (Word, Excel, Outlook)
 • Effektiv datainmatning
 • God maskinskrivningsförmåga (80 WPM)
 • Organisatoriska färdigheter
 • Multitasking
 • Bokföring
 • Kalenderhantering

Egenskaper

 • Kundorienterad
 • Lösningsorienterad
 • Stresstålig
 • Öga för detaljer
 • Gästvänlig

Komplettera ditt CV med ytterligare avsnitt

Ditt CV för receptionister innehåller nu alla viktiga delar. Men det finns fortfarande många komponenter som du kan lägga till för att stärka ditt CV. Här är några exempel:

 • Kurser och certifikat: Lyft fram relevanta kurser som du har gått.
 • Språk: Arbetsgivare är alltid intresserade av vilka språk du talar.
 • Praktik: Särskilt om du har lite arbetslivserfarenhet är det klokt att göra en separat rubrik för detta i ditt CV.
 • Hobbyer och intressen: Ett bra tillfälle att visa lite mer av din personlighet.
 • Volontärarbete: Visa ditt sociala engagemang.
 • Sidoaktiviteter: Särskilt som student är det ett bra sätt att visa upp dina färdigheter och erfarenheter utanför en formell arbetsmiljö.

Hur sticker du ut med ditt CV som receptionist?

För att verkligen sticka ut med ditt CV ger vi dig 3 viktiga tips:

 • Gör ditt CV jobbspecifikt: Varje företag kan ha lite olika krav för ett receptionsjobb. Ibland behöver du kunna utföra vissa administrativa uppgifter, medan fokus på andra företag kan ligga mer på kundinteraktion och gästfrihet.
 • Ge konkreta bevis: Istället för att bara beskriva uppgifter och ansvarsområden är det ofta mycket bättre att nämna prestationer och resultat. Istället för att säga "ansvarig för kundservice" kan du till exempel säga "ökade kundservicen med 20% på ett år". Detta visar konkreta bevis på din kompetens och effektivitet.
 • Lägg till ytterligare komponenter: Många sökande nöjer sig med de obligatoriska delarna. Välj en av de komponenter som anges i föregående rubrik och utveckla den.

Utformning av ditt CV

Se till att ditt CV inte bara är starkt innehållsmässigt, utan också visuellt tilltalande och lätt att läsa. Ett välorganiserat, tydligt format med tillräckligt med vitt utrymme och ett professionellt typsnitt kan hjälpa ditt CV att sticka ut. Använd vid behov en CV-mall för detta ändamål.

Undvik för många grafiska element eller djärva färger som kan distrahera från innehållet eller försämra läsbarheten.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skrivet av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekryteringsvärlden redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Denna roll utvecklades till en fullfjädrad karriär, där han innehade flera positioner inom rekrytering, till slut som Head of Recruitment. Med tiden växte dock hans önskan om nya utmaningar. Nu använder han sin expertis inom skrivning och granskning av texter, en spännande ny vändning i hans professionella bana.