CV-exempel maskiningenjör: Skrivtips och Gratis Guide (2024)

Ska du söka jobb som maskiningenjör? Då behöver du ett övertygande CV. I den här artikeln visar vi dig ett perfekt cv-exempel för en maskiningenjör och ger konkreta råd och tips för varje del. Normalt är det en del av ditt jobb att ge råd men för tillfället - överlåt det till oss!

Skapa ditt CV nu
CV-exempel Maskiningenjör

Hur skriver man ett CV som maskiningenjör?

Som maskiningenjör arbetar du med forskning, rådgivning, konstruktion, utveckling, testning och förbättring av maskiner, verktyg, anläggningar och andra industriella system. Du kombinerar tekniska färdigheter med omfattande kunskaper om tekniska och fysikaliska principer. Expertis i att analysera mekaniska problem, hantera CAD-programvara och en stark problemlösningsförmåga är några av de kompetenser du måste ha som en bra maskiningenjör. Dessaa är färdigheter och kompetenser som bör vara mycket tydliga i ditt CV.

Personuppgifter

Börja med att ange dina kontaktuppgifter. Dessutom ser en LinkedIn-profil alltid bra ut på ditt CV.

Namn: Emma Andersson

Befattning: Maskiningenjör

Adress: Hornsgatan 52, 118 21, Stockholm

Telefon: 070 - 98 76 543

E-post: [email protected]

Födelsedatum: 16 augusti 1995

LinkedIn: /in/emmaandersson

Profil

En profil är en kort sammanfattning av vem du är och vad du har för yrkesambitioner. Som maskiningenjör lönar det sig att lyfta fram aspekter som din tekniska förståelse, problemlösningsförmåga och vilken erfarenhet du har av relevanta projekt.

Som passionerad maskiningenjör har jag utmärkta färdigheter i att ta fram innovativa lösningar och leda tekniska projekt. Med min omfattande kunskap om materialvetenskap har jag bidragit till utvecklingen av avancerade system och processer i olika industriella miljöer. Jag har erfarenhet av hela designprocessen, från koncept till produktion. Dessutom är jag engagerad i hållbarhet och implementering av energibesparande åtgärder. Jag drivs av ständiga förbättringar och strävar efter att leverera de mest effektiva och kreativa lösningarna.

Arbetslivserfarenhet

Din arbetslivserfarenhet är den viktigaste delen av ditt CV. Det räcker inte att bara lista dina arbetsuppgifter och ansvarsområden. För att verkligen sticka ut är det viktigt att återspegla dina uppnådda framgångar, prestationer och resultat. Att uttrycka dessa prestationer i siffror och tal kan hjälpa till att göra dina bidrag påtagliga för läsaren.

Maskiningenjör, OneTask
mars 2020 - Nuvarande

 • Rådgivare inom maskinkonstruktion för fabriker.
 • Ansvarig för att utveckla tekniska specifikationer för nya produkter.
 • Ledde ett konstruktionsteam som modellerade och simulerade komplexa mekaniska system.
 • Utformade, optimerade och utvecklade prototyper.
 • Säkerställde att utrustningen och dess användning samt underhåll uppfyllde säkerhetskraven.

Maskiningenjör, Deponta
januari 2018 - december 2019

 • Ledde ett team av juniora ingenjörer för att uppnå projektmålen.
 • Utformade och implementerade nya processer för tillverkning av industrimaskiner.
 • Hanterade leverantörsrelationer och bedömde deras produkter utifrån erforderliga kvalitetsstandarder.
 • Utförde designanalyser och utarbetade förbättringsplaner för att minska byggtiden med 10 %.
 • Nära samarbete med försäljnings- och marknadsavdelningarna för att uppfylla kundernas specifikationer.

Utbildning

För att arbeta som maskiningenjör krävs en specifik utbildning inom teknik, oftast på högskolenivå, med inriktning mot maskinteknik.

Ange i detta avsnitt vilken specifik utbildning du har fått.

Kandidatexamen i Maskinteknik, Lunds Tekniska Högskola
september 2015 - juli 2019

Färdigheter

Nedan finns en lista med 15 relevanta färdigheter för tjänsten som maskiningenjör. Se till att du noggrant läser igenom den lediga tjänst du söker. Det kommer ofta att stå vad du som kandidat måste uppfylla och vilka färdigheter du behöver besitta.

Nedan följer några exempel på relevanta mjuka färdigheter för en maskiningenjör:

 1. Erfarenhet av CAD-programvara
 2. Projektledning
 3. Förmåga att lösa problem
 4. Djup matematisk förståelse
 5. Förståelse av teknisk dokumentation
 6. Erfarenhet av testutrustning och testmetoder
 7. God kommunikationsförmåga
 8. Detaljorienterad
 9. Kreativt tänkande
 10. Kunskap om produktionsprocesser
 11. Praktisk erfarenhet av mekaniska system
 12. Samarbetsförmåga
 13. Tillämpa säkra arbetsmetoder

Projekt

Som maskiningenjör arbetar du mestadels på projektbasis. Du arbetar med väldigt stora projekt som utmanar dig att lösa komplexa problem. Därför kan det vara klokt att lägga till ett särskilt avsnitt om "projekt" i ditt CV. Här kan du lyfta fram några av dina största och mest betydelsefulla projekt, dina specifika bidrag och de färdigheter du har utvecklat. På så sätt får en potentiell arbetsgivare en konkret bild av dina tekniska färdigheter, din projektledningsförmåga och din förmåga att arbeta i team.

Projekt

Automatisering av produktionslinjer
april 2019 - december 2020

 • Utformade och ledde implementeringen av en helautomatisk produktionslinje, vilket ledde till en produktivitetsökning om 30 %.
 • Utvecklade skräddarsydd programvara för realtidsövervakning av maskinprestanda, vilket gjorde underhållsschemat 25 % mer effektivt.

Hur sticker du ut med ditt CV för maskiningenjörer?

Det är viktigt att inse att rollen som maskiningenjör kan implementeras och nyttjas på olika sätt av olika företag. Därför är det viktigt att du anpassar ditt CV så mycket som möjligt till den specifika tjänst du söker.

Titta än en gång noggrant igenom den lediga tjänsten och de specifika jobbkraven varje gång du ansöker. Det hjälper dig att lyfta fram din kompetens och erfarenhet utifrån vad varje specifik arbetsgivare letar efter. Ofta räcker det med att göra några riktade ändringar.

Utformning av ditt CV

Slutligen är det viktigt att inse att det inte bara är innehållet i ditt CV som är viktigt, utan att även layouten bör vara genomtänkt. En tydlig struktur bidrar till ett bra första intryck. Se därför till att ditt CV ser visuellt tilltalande och professionellt ut. För detta kan du använda en CV-mall. Det är en färdig layout som hjälper dig att bygga och utforma ditt CV.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekrytering redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Han tyckte om detta så mycket att han efter sin examen började arbeta heltid som rekryterare på en stor rekryteringsbyrå. Till slut avancerade Joost till 'Rekryteringschef'. Med tiden växte hans lust för nya utmaningar. Han använder nu sin expertis inom HR och rekrytering för att skriva och granska texter, en spännande ny riktning i sin yrkeskarriär.