QR-kod på ditt CV: smarta tips

Author Joost Buitenhof
Skriven av: Joost Buitenhof
QR-kod på ditt CV: smarta tips

Arbetssökande försöker allt oftare sticka ut för potentiella arbetsgivare på unika sätt. Tänk på jobb-bloggar, video-CV och sociala medier. Ett sätt som blir allt vanligare är att använda en QR-kod. Är en QR-kod i ditt CV ett effektivt sätt att särskilja dig? I den här bloggen kommer jag att förklara vad du kan göra med en QR-kod, vilka för- och nackdelar som finns och hur du lägger till en QR-kod i ditt CV.

Varför lägga till en QR-kod i ditt CV?

En QR-kod i ditt CV kan vara ett unikt sätt att presentera dig själv. Du måste på något sätt försöka sticka ut bland de andra kandidaterna. Naturligtvis har du många olika alternativ för detta, men att lägga till en QR-kod i ditt CV är definitivt ett av dem.

Med en QR-kod vill du att en rekryterare ska vidta en viss åtgärd (nämligen att skanna koden). Detta kommer att vara något som rekryteraren eller HR-chefen sällan ser i ett CV. De är vana vid en standard A4 med den obligatoriska informationen, men väldigt få sökande lägger till en kod i CV:t. Som ett resultat kommer sökande med en QR-kod på sitt CV sannolikt att ihågkommas mycket bättre av rekryterare.

Hur använder du en QR-kod i ditt CV?

I grund och botten är en QR-kod en slags streckkod som du kan skanna med din smartphone. Genom att skanna koden kan du sedan öppna en viss länk. Vart denna länk sedan går kan du fylla i själv.

Här är 7 applikationer hur du kan använda en QR-kod på ditt CV:

 1. En blogg eller webbsida: Har du en webbsida med en blogg? Då kan du använda en QR-kod för att se till att någon som skannar din kod skickas till din webbplats.
 2. Specifik landningssida: Kanske bygger du en specifik landningssida för din ansökan där du berättar mer om dig själv. Du kan naturligtvis vara lite mer omfattande här än i ditt CV.
 3. Online-portfölj: Har du en online-portfölj med alla dina arbeten? Då kan du hänvisa till den med en QR-kod.
 4. Har ett video-CV: Om du har laddat upp ett video-CV på YouTube eller Vimeo kan du länka till den här.
 5. Länk till dina sociala medier: Det mest uppenbara valet är naturligtvis att länka till ditt LinkedIn-konto. Men för grafiska formgivare kan du också hänvisa till ditt Dribbble- eller Behance-konto. Programmerare kan hänvisa till sitt Github-konto.
 6. Hänvisa till ett annat dokument: Du kan också hänvisa till ett visst PDF-dokument. Kanske har du en gång skrivit ett White-paper som du nämner som ett exempel i ditt CV.
 7. Digitalt visitkort: Ett digitalt visitkort blir alltmer populärt. Detta är ett visitkort som du kan skanna, så att du kan spara relevanta kontaktuppgifter i din telefon direkt.

Fördelar med en QR-kod i ditt CV

Att inkludera en QR-kod i ditt CV har ett antal fördelar, bland annat

 • Skilja dig från andra sökande: QR-koder används i stor utsträckning över hela världen. Nästan alla vet att det är en kod som du kan skanna med din mobil. I CV:n är de dock fortfarande sällsynta. Det är ett sätt att göra rekryteraren nyfiken, vilket kommer att göra dig bättre ihågkommen.
 • Visa dina tekniska färdigheter: Att inkludera en QR-kod i ditt CV visar att du har vissa tekniska färdigheter och kan hantera datorer. Datorkunskaper är fortfarande en viktig färdighet för potentiella arbetsgivare.
 • Visa mer av dig själv: QR-koder är ett intressant, interaktivt sätt att leda en rekryterare till en webbplats eller länk. Ett CV är ofta bara två sidor, men på en webbplats kan du uppenbarligen gå djupare in på vissa aspekter.
 • Veta hur ofta ditt CV visas: Du kan se exakt när och hur ofta din QR-kod har skannats. Så du kan mäta lite hur ofta ditt CV visas och läses.

Nackdelar med en QR-kod i ditt CV

Naturligtvis finns det också några nackdelar med att använda en QR-kod i ditt CV. Dessa inkluderar:

 • Det är en ny teknik: De allra flesta människor vet vad en QR-kod är och vad de kan göra med den. Men det är inte säkert att den äldre generationen gör det. De ser en konstig kod som de inte vet att de ska skanna med sin mobil.
 • Det är ett extra steg: När du inkluderar en QR-kod i ditt CV kräver du faktiskt att rekryterarna tar ett extra steg för att skanna koden och gå igenom den webbplats du länkar till. Det är inte alla som vill eller kommer att ta sig tiden för att göra det.
 • QR-koden fungerar inte alltid: Om någon öppnar ditt CV på sin mobil behöver de faktiskt en andra telefon för att skanna koden.
 • Det tillför lite värde: Beroende på vad du länkar QR-koden till, måste du fråga dig själv om det tillför något till ditt CV. I slutändan är det en länk till en webbplats som du också kunde ha lagt in som en textlänk i ditt CV.

Hur lägger man till en QR-kod i sitt CV?

Så här lägger du till en QR-kod i ditt CV:

 1. Gå till QR code website generator.
 2. Lägg till den URL du vill länka till. Du kan också länka till en pdf-fil. Om du klickar på "Vcard" kan du skapa ett digitalt visitkort med data som kan lagras direkt i telefonen hos den person som skannar koden.
 3. Justera färg eller form om det behövs. Du kan också ladda upp en logotyp som visas i mitten av QR-koden.
 4. Ladda ner QR-koden som en .jpg och lägg till den i ditt CV.
QR-koden behöver ofta vara minst 2 x 2 centimeter för att kunna skannas ordentligt. Ha detta i åtanke.

Var lägger du till en QR-kod i ditt CV?

Det är bäst att placera QR-koden högst upp i CV:t. Den mest logiska platsen är att lägga till koden till dina personliga uppgifter. Det är vanligtvis också där du kommer att inkludera en länk till din portfölj eller webbplats. Se till att du inkluderar den viktigaste informationen först, t.ex. ditt namn, telefonnummer och e-post, och först därefter QR-koden.

Andra sätt att få dig att sticka ut

Förutom att lägga till en QR-kod i ditt CV finns det naturligtvis många fler sätt att särskilja dig från resten. Några exempel är

 1. Välj en stilren och professionell design. Ta en titt på våra CV-mallar för att få en uppfattning om hur ett bra CV bör vara utformat.
 2. Lyft fram dina sociala profiler, t.ex. LinkedIn. Det gör att arbetsgivaren kan söka upp dig och få ett bättre intryck av dig.
 3. Gör ditt CV personligt genom att anpassa det specifikt för det jobb du vill söka varje gång du ansöker.
 4. Lägg till resultat och prestationer och uttryck dem i procent och siffror. På så sätt visar du exakt vad du har uppnått istället för att bara ange vad du var ansvarig för.
 5. Lägg till en profil som kortfattat beskriver vem du är och vad ditt mervärde är.

Slutsats

Att lägga till en QR-kod i ditt CV är inte nödvändigt, men ibland kan det vara ett användbart, innovativt och modernt tillägg till ditt traditionella CV. Se till att QR-koden gör din ansökan mer effektiv.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekrytering redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Han tyckte om detta så mycket att han efter sin examen började arbeta heltid som rekryterare på en stor rekryteringsbyrå. Till slut avancerade Joost till 'Rekryteringschef'. Med tiden växte hans lust för nya utmaningar. Han använder nu sin expertis inom HR och rekrytering för att skriva och granska texter, en spännande ny riktning i sin yrkeskarriär.