Borde eller borde du inte inkludera en adress i ditt CV?

Author Miranda Adriaanse
Skriven av: Miranda Adriaanse
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
Borde eller borde du inte inkludera en adress i ditt CV?

Det verkar vara en enkel fråga: ska du ange din adress i ditt CV? Ändå upplever vi att många sökande tvekar inför denna fråga. Vissa är till exempel rädda för att inte bli kallade till en anställningsintervju om de bor för långt från arbetsplatsen. Andra oroar sig återigen för integriteten. I den här bloggen kommer vi att titta på i vilka situationer du bör och inte bör nämna det.

Är det obligatoriskt att ange en adress i ditt CV?

Det är inte obligatoriskt att ange en adress i ditt CV. Även om adressen kan vara användbar för att till exempel beräkna resekostnader, är det ofta först senare i anställningsprocessen som den verkligen behövs. En arbetsgivare kommer att begära din fullständiga adress när det är nödvändigt.

Bör du ange en adress i ditt CV?

Vi rekommenderar alltid att du anger en adress i ditt CV. Det är bara en liten detalj, men den kan säga mycket om dig som kandidat. Var kommer du ifrån? Hur långt måste du resa? Bor du i närheten? Om du (av någon anledning) föredrar att inte ange en adress i ditt CV kan du åtminstone nämna din bostadsort. På så sätt får arbetsgivaren ändå en uppfattning om varifrån du kommer.

Personuppgifter i sitt CV
Ta reda på vilka personliga uppgifter du bör och inte bör inkludera i ditt CV.
Läs artikel

Varför de flesta sökande anger en adress

Det finns faktiskt 6 skäl till varför det är viktigt att ange en fullständig adress i ditt CV:

 1. Arbetsgivare förväntar sig att se en adress i ditt CV: Det har varit vanligt i årtionden att inkludera adressinformation i CV:t. Arbetsgivarna förväntar sig därför att se det. Adressen var tidigare nödvändig eftersom all korrespondens skedde per post. Numera sker all korrespondens via e-post och telefon.
 2. Det kan vara en fördel om du bor nära företaget: Särskilt om du ska arbeta för ett lokalt företag kan detta ses som ett stort plus. Inte bara på grund av eventuella resekostnader, utan också för att du "känner till" grannskapet. Du är en "lokal" som kanske till och med växte upp där eller eventuellt bott där under en längre period.
 3. prioriteras över kandidater som bor långt bort: Ifall det finns två identiska kandidater så väljer rekryteraren förtåeligen den som är minst benägen att komma för sent. Sannolikheten att om någon kommer med tåg så kommer de antagligen ändå att vara sena några dagar om året.
 4. Inga bekymmer om eventuella flyttar: El del kandidater kan vara öppna för tt flytta, men självklart är det inte optimalt för företaget att behöva ta upp den här frågan överhuvudtaget.
 5. Beräkna resekostnader: Med den exakta adressen kan arbetsgivaren snabbt och enkelt beräkna restiden. Utifrån detta kan även eventuella resekostnader beräknas.
 6. Du är slarvig och felaktig: Eftersom det faktiskt är vanligt att ange en adress i sitt CV kan en arbetsgivare tro att du har glömt att ange den. Som ett resultat kan de tycka att du är slarvig och felaktig.

Anledningar till att inte ange en adress i ditt CV

Naturligtvis finns det också ett antal skäl till varför sökande kanske inte vill inkludera en adress.

 1. Det är "överflödigt": Särskilt nu när distans- och hemarbete blir allt vanligare har din adress faktiskt blivit onödig information. Förr fick du en kallelse till en anställningsintervju per post. Numera används naturligtvis din e-postadress eller ditt telefonnummer för det.
 2. Det är inte nödvändig information: En adress i ditt CV säger ingenting om dina kvalifikationer. Av den anledningen bör det inte spela någon roll om du nämner den eller inte.
 3. Möjliga snedvridningar: Anta att du kommer från ett "utsatt område", din arbetsgivare kan tyvärr ha vissa fördomar om detta.
 4. Integritet: Om du inte känner dig bekväm med att uppge din fullständiga adress är det bättre att utelämna den. Naturligtvis vet du inte heller alltid vad som händer med ditt CV. Särskilt inte om du lägger upp det på en jobb webbplats på nätet.
 5. Det tar plats: Ditt CV kan ofta bestå av högst två sidor. En adress tar återigen upp utrymme som du kanske kunde ha använt för att namnge en högre värderad färdighet.
 6. Du är slarvig och felaktig: Eftersom det faktiskt är vanligt att ange en adress i sitt CV kan en arbetsgivare tro att du har glömt det. Som ett resultat kan de tycka att du är slarvig och felaktig.

Hur lägger man till en adress i sitt CV?

Lyckligtvis är det ganska enkelt att lägga till en adress i ditt CV. En adress hör ihop med dina personuppgifter. Först brukar du ange ditt för- och efternamn. Därefter kan du lägga till uppgifter som adress, telefonnummer, e-postadress och födelsedatum.

Följande "formel" visar hur du brukar skriva en adress i ditt CV:

[gata + husnummer], [postnummer], [stad/tätort], [land (valfritt)].

Landet är ofta bara nödvändigt om du söker en tjänst utomlands. I praktiken skulle det se ut på följande sätt (t.ex. för ett engelskt CV):

Skogsgatan 8, Skövde, Västra Götaland, Sverige

Alternativ till att ange din adress

Om du föredrar att inte ange en exakt adress i ditt CV har vi tagit med 2 alternativ nedan:

 1. Ange endast din bostadsort: Att bara ange bostadsort är ofta också bra. Arbetsgivaren kan då ändå göra en någorlunda exakt uppskattning av resekostnaderna.
 2. Ange "villig att flytta": Är du en sökande som måste komma långväga ifrån och vill du inte ange en adress eller bostadsort av den anledningen? Skriv då "Willing to relocate" under dina personuppgifter.

Slutsats

Tänk på att det absolut inte är obligatoriskt att ange en adress i ditt CV. De flesta CV-exempel och mallar innehåller adressen. I allmänhet säger vi alltid: om du inte har något emot att inkludera din adress, gör det! Det är bäst att du gör det för att eliminera eventuella fördomar. I slutändan är det upp till dig att avgöra vad som i din situation passar dig bäst

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

Miranda har en imponerande karriär som HR-rådgivare bakom sig på 20 år och har under denna period byggt upp djupgående kunskap. Nu fokuserar hon på att skriva relevanta artiklar där hon delar sin omfattande erfarenhet och expertis. I sina texter kombinerar Miranda praktiska insikter med teoretisk kunskap, vilket gör hennes artiklar tillgängliga och förståeliga för en bred publik. Mirandas förmåga att uttrycka sin kunskap på ett tydligt sätt gör henne till en utmärkt resurs för alla som söker arbete.