Vad är ett Infografik-CV: 10 exempel och (gratis) mallar

Author Joost Buitenhof
Skriven av: Joost Buitenhof
Author Miranda Adriaanse
Redigerad av: Miranda Adriaanse
Vad är ett Infografik-CV: 10 exempel och (gratis) mallar

Att skapa ett infografik-CV kan vara ett bra sätt att skilja sig från andra kandidater. Dock finns risken att ditt CV blir en rörig blandning av färger, element och tecken, vilket gör att översikten går förlorad. Styrkan i ett infografik-CV ligger I att kunna kombinera et kreativ deaign med att behålla ett tydligt strukturerat innehåll. I den här artikeln förklarar vi hur du gör detta. Vi delar också några exempel som du kan använda som inspiration.

För vem är infografik-CV:t?

Ett infografik-CV används främst av sökande som letar efter jobb inom kreativa sektorer. Detta kan till exempel vara grafiska designers, digitala marknadsförare eller journalister. Även om infografik-CV:n blir alltmer använda för olika anställningar, är det fortfarande lämpligt att bara använda denna typ av CV när du söker till en kreativ position.

Det CV du skickar måste passa till den position du söker. En rekryterare skulle bli förvånad om hen får ett infografik-CV när det är en ansökan till en tjänst som revisor eller advokat. Vanligtvis används professionella CV-mallar för dessa yrken.

När använder du ett infografik-CV?

Ett infografik-CV används främst för mer kreativa funktioner. Tänk på:

 • Grafiska designers
 • Digitala marknadsförare
 • Videoproduktion
 • Journalister och copywriters
 • Kommunikationsspecialister
 • Positioner inom dataanalys

Numera ser vi infografika-CV:n i allt fler funktioner. Dock kommer det alltid att finnas yrken som kräver mera traditionella CV:n. Tänk på revisorer eller yrken inom vården. Fråga dig själv om det är lämpligt att skapa ett infografik-CV för just den positionen.

Fördelar och nackdelar med infografik-CV:n

Att skapa och använda ett infografik-CV är ovanligt. Och det har sina för- och nackdelar. Det positiva är att du enkelt kan skilja dig från andra kandidater, eftersom du troligen kommer att vara en av de få (om inte den enda) som tar sig tid att skapa ett CV i form av en infografik.

Den negativa konsekvensen kan vara att rekryterare och arbetsgivare är vana vid en viss standardformat. Det kommer därför att ta rekryteraren mer tid att hitta och ta till sig informationen än med ett traditionellt CV. Detta beror på att det har mycket större visuell inverkan genom användningen av bilder, piktogram, färger, etc. Dessutom har du ofta en sida för att sammanfatta alla aspekter av din karriär. För vissa kanske detta inte räcker.

Gratis mallar för infografik-CV

Du gör naturligtvis störst intryck om du helt själv designar ett kreativt CV. Du kan till exempel använda Adobe Illustrator eller Photoshop för att designa ditt eget CV. Vi förstår dock att detta inte är möjligt för alla. Därför har vi också letat upp några bra mallar som du kan använda.

 • Canva: På Canva finns alla typer av grafiska illustrationer. Även om de inte nödvändigtvis har en särskild kategori för infografik-CV:n, kan du designa ditt eget eller hämta inspiration från en av de många 'vanliga' infografikerna.
 • Dribbble och Behance: På dessa webbplatser delas alltid massor av designs av designers eller grafiska formgivare från hela världen. Man kan säga att det är en slags LinkedIn för grafiska formgivare.
 • Google: Sök på "Infographic resume templates" och du hittar dussintals webbplatser med olika mallar att välja mellan. Se till att de inte är upphovsrättsskyddade. Du kan också filtrera på bilder.
 • PowerPoint: Sökande hittar allt fler sätt att skilja sig från andra. Numera ansöker folk också med ett PowerPoint-CV. Även med PowerPoint kan du skapa ett infografik-CV.

10 exempel på infografik-CV:n

För att hjälpa dig på vägen har vi valt ut 10 exempel. Det finns lyckligtvis flertal mallar att hitta som du kan ladda ner och fylla i själv.

1. Svart och vitt

dribbble infographic cv zwart en wit

Denna design är gratis att ladda ner. Med sin mörka design kommer den säkert att fånga rekryterares uppmärksamhet.

2. Infografik-CV med unik layout

infografik cv Vincenzo Castro

Detta CV har en innovativ layout och tydligt färgschema (länk).

3. Modernt

Infografik över exempel på CV

Ett CV med tydligt färgtema, snygga grafiska element och en rolig tidslinje. Kolla in den på Etsy.

4. Utförligt CV

prov CV infografik Andrew Stupakov

Ett av problemen med infografik är att du kan få problem med tillgängligt utrymme på grund av många grafiska element. Detta CV är därför lite längre för att ge mer utrymme för all information. Mallen är gratis att ladda ner som en .psd (Photoshop)-fil.

5. Stilfullt

gratis infografik cv zwart wit

Återigen en stilfull (svart/vit) design som är gratis att ladda ner (klicka här).

6. Canva retrogrönt

infografik cv retrogroen canva

Canva är naturligtvis ett känt gratis designverktyg. Mallen sticker ut med sin retro "look-and-feel". Se den här.

7. Överskådlig

etsy infografik CV

Ett infografik-CV-mall som hanterar det tillgängliga utrymmet väl och strukturerar informationen på ett trevligt och läsbart sätt.

8. Tidslinje

infographic resume

Du kan ladda ner och använda denna mall genom att registrera dig på den länkade webbplatsen. Det är en mall som har gott om utrymme för att beskriva din arbetslivserfarenhet. Det är en vanlig utmaning med infografik-CV:n, vilket gör detta till en bra mall.

9. Kreativ

infografik cv gör

Denna mall använder en sorts mini-infografik för nästan varje sektion. Det visar karriärförloppet tydligt. Du kan ladda ner det gratis via denna länk.

10. Kolumner

Infografik cv

Detta mall använder kraftfulla färger utan att vara överväldigande. Informationen är därför lätt att följa.

Så skapar du ett infografik-CV

Oavsett om du använder en mall eller skapar ditt infografik-CV helt själv, är design och ifyllning en utmanande uppgift. Därför delar vi steg-för-steg hur du ska bygga upp ett sådant CV.

Så här skapar du ett infografik-CV:

 1. Välj en metod: Fundera på om du vill arbeta med ett hjälpprogram som Canva, eller om du vill skapa det helt själv i Photoshop.
 2. Välj ett färgschema: Ofta är det första steget att bestämma vilka färger du vill använda. En vanlig metod är att använda färgerna från företaget du vill söka jobb hos.
 3. Titta på exempel: Att helt och hållet själv komma på och designa ett infografik-CV rekommenderas inte. Du behöver inte uppfinna hjulet på nytt. Titta istället på några exempel och välj element som tilltalar dig för att sedan ge dem din egen twist.
 4. Börja designa: Nästa steg är att börja fylla i ditt CV. Fundera på hur du vill utforma ditt CV och skapa ett par olika designs.
 5. Skapa översikt: Detta är en av de viktigaste egenskaperna hos ett bra infografik-CV. Det måste förbli överskådligt. Se till att det förblir så. Vi ser ofta att sökande använder en mycket liten font för att spara utrymme. CV:t måste förbli läsbart, i slutändan handlar det mestadels om innehållet.
 6. Fyll i dina uppgifter: Att du vill skapa ett infografik-CV betyder inte att du kan utelämna delar av ditt CV. De viktigaste delarna, som din arbetslivserfarenhet, utbildningar och färdigheter, måste fortfarande inkluderas.
 7. Visa upp din skapelse: Slutligen är det mycket viktigt att du delar ditt CV med en vän eller familjemedlem. De kan objektivt bedöma om designen distraherar från innehållet eller ge andra konstruktiva tips.

Slutsats: Är ett infografik-CV värt det?

Om du ska använda ett infografik-CV för att sticka ut hos arbetsgivare är svårt att säga. Självklart kommer du att sticka ut hos arbetsgivare, men det behöver inte nödvändigtvis vara positivt. I de flesta fall räcker det mer än väl att använda ett modernt CV. De flesta sökande kommer att ha mer än nog med en 'vanlig' mall. En gratis Word-mall är ofta också tillräcklig.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

author avatar
Skriven av
Joost Buitenhof
Joost började sin karriär inom rekrytering redan under sina studier i företagsekonomi med ett deltidsjobb som rekryterare. Han tyckte om detta så mycket att han efter sin examen började arbeta heltid som rekryterare på en stor rekryteringsbyrå. Till slut avancerade Joost till 'Rekryteringschef'. Med tiden växte hans lust för nya utmaningar. Han använder nu sin expertis inom HR och rekrytering för att skriva och granska texter, en spännande ny riktning i sin yrkeskarriär.