Så skriver du ett fotbolls-CV (inklusive exempel)

Author Miranda Adriaanse
Skriven av: Miranda Adriaanse
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
Så skriver du ett fotbolls-CV (inklusive exempel)

Ett fotbolls-CV kan hjälpa dig att göra intryck på potentiella klubbar, scouter eller tränare. Men ett fotbolls-CV måste innehålla rätt information och vara väl skrivet. Det bör beskriva din fotbollshistorik, men även innehålla information om dina fysiska egenskaper som spelare och dina idrottsliga färdigheter. I den här artikeln förklarar vi vad ett fotbolls-CV är och hur du ställer upp ett.

Vad är ett fotbolls-CV?

Ett fotbolls-CV är ett dokument som summerar en spelares fotbollskarriär. Det innehåller information om tidigare klubbar, atletisk bakgrund, idrottsliga färdigheter, viktiga prestationer, men också om spelarens fysiska egenskaper. Spelare använder ett fotbolls-CV för att presentera sig själva för potentiella klubbar, scouter och tränare.

Delar av ett fotbolls-CV

För att se till att ditt CV är komplett och innehåller all information som fotbollstränare och scouter behöver, se till att du lägger till följande delar i ditt CV:

 1. Personuppgifter
 2. Profil
 3. Atletisk/fotbollserfarenhet
 4. (Idrottsliga) färdigheter
 5. Kompletterande information som prestationer, turneringar, priser och mästerskap
 6. Referenser

Så skriver du ett fotbolls-CV i 7 steg

1. Lägg till din personliga information och fysiska uppgifter

Normalt sett när du söker en tjänst inom näringslivet, bör du ange följande information:

 1. För- och efternamn
 2. Telefonnummer
 3. E-postadress
 4. Adress
 5. Födelsedatum

Framför allt bör ditt telefonnummer och e-postadress vara korrekt angivna. Dessa kan potentiellt intresserade använda för att kontakta dig.

I ett fotbolls-CV är det också viktigt att du anger din längd, vikt och spelposition tillsammans med dessa uppgifter. Genom att ange dessa direkt blir det tydligt för läsaren vilken typ av fotbollsspelare du är.

Under dina personuppgifter kan du också inkludera länkar till eventuella professionella sociala mediekanaler. Tänk på LinkedIn, Instagram, Twitter eller en YouTube-kanal. Det är då viktigt att dessa kanaler visar dina prestationer som fotbollsspelare och inte från semester med en cocktail i handen.

Sociala medier är definitivt en möjlighet för en fotbollsspelare att visa lite extra. Kanske har du matchfilmer där du kan göra en (kort) sammanställning av dina färdigheter. Vill du inte att alla ska se det? Då kan du också ställa in det som dolt på YouTube, men synligt för alla med länken.

LinkedIn på ditt CV (+ andra sociala medier)
LinkedIn i ditt CV kan vara till din fördel. Ta reda på hur du listar profiler på rätt sätt.
Läs artikel

2. Skriv en originell personlig profil med dina unika egenskaper

En personlig profil står överst i ditt CV och är därför ofta en av de första delarna som läses. Det är platsen att presentera dig själv, men också att skriva lite mer om ditt värde. Försök att hålla detta avsnitt någorlunda kort. Målet bör vara att intressera läsaren tillräckligt så att de läser resten av ditt CV.

Här är ett bra exempel för ditt fotbolls-CV:

Jag är en dynamisk och strategisk mittfältare med en passion för fotboll och en stark drivkraft att förbättra mig. Min styrka ligger i att läsa spelet, skapa möjligheter och behålla bollinnehav under tryck. Jag kan stödja mitt lag både offensivt och defensivt, vilket resulterar i en mångsidig och tillförlitlig närvaro på planen. Min ambition är att vidareutveckla mina tekniska färdigheter och taktisk insikt i en klubb med ambitioner för internationell framgång. Med min erfarenhet i både regionala och nationella tävlingar, är jag redo att spela en viktig roll i mitt framtida lags framgång.

3. Ange din idrottshistorik

Precis som arbetslivserfarenhet är kärnan i ett vanligt CV, gäller det även för ett fotbolls-CV. Det är avgörande att detaljerat (men relevant) beskriva dina tidigare fotbollspositioner och erfarenheter för att övertyga klubbchefer om din meritlista.

Ange följande uppgifter för varje klubb eller erfarenhet:

 1. Klubben du spelade för
 2. Din position på planen
 3. Start- och slutdatum
 4. En beskrivning av dina viktigaste prestationer och resultat.

Det vore bra om du kan nämna någon statistik i beskrivningen. Som anfallare kan du till exempel nämna antalet mål och assist. Som försvarare kanske du kan nämna hur många matcher du hållit nollan, din passningsnoggrannhet eller hur många brytningar du gjort.

FC Exempelstad, Central Mittfältare
augusti 2019 - juni 2022

 • Ledde laget till mästerskap i den regionala ligan säsongen 2020/2021.
 • Genomsnittlig passningsnoggrannhet på 90% under tre säsonger.
 • Gjorde totalt 12 mål och 18 assist.
 • Utsedd till 'Årets Spelare' 2021.
 • Spelade en nyckelroll i att behålla bollinnehav och skapa anfall.

4. Ange dina idrottsliga färdigheter

I ett separat avsnitt i ditt CV bör du ange dina viktigaste färdigheter. Tänk på att du som anfallare kommer att behöva helt andra färdigheter än om du är ytterback. Ett fotbolls-CV kan innehålla följande färdigheter:

 • Smidighet och behändighet
 • Snabbhet
 • Spelförståelse
 • Tekniska färdigheter
 • Ledarskap
 • Fysisk kondition
 • Tvåfotadhet
 • Passningsnoggrannhet
 • Taktisk kunskap

5. Visa dina största prestationer i en separat sektion

För att sticka ut bland andra spelare är det viktigt att tala om dina framgångar. Du kan i en separat sektion i ditt CV tydligt ange dina största prestationer. Fokusera främst på saker som skiljer dig från andra spelare. Det kan vara vunna priser, turneringar, men även individuella prestationer. Dela allt som lägger till värde för dig som spelare.

Några exempel kan vara:

 • Vunnit 2 ungdomsmästerskap.
 • En gång utnämnd till turneringens bästa spelare.
 • Totalt 4 gånger skyttekung för säsongen.
 • Fått spela två gånger i det nationella U18-laget.
 • Hållit nollan i nästan 40% av spelade matcher.

6. Lägg till bra referenser som kan säga något gott om dig

Ditt fotbolls-CV blir riktigt starkt om du lägger till referenser. I ett traditionellt CV bör du inte ange referenser, men för ett sport-CV är det viktigt så att dina tidigare tränare kan kontaktas.

Kontakta först själv de personer du vill ange innan du lägger till dem som referenser i ditt CV. På så sätt blir de inte överraskade om en intresserad tränare eller scout kontaktar dem.

Se till att du inkluderar namnen och rätt telefonnummer i ditt CV.

Anders Johansson, Tidigare tränare på IFK Göteborgs Ungdomsakademi

Telefonnummer: +46 31 123 4567

E-postadress: [email protected]

7. Lägg till extra delar som är relevanta för din fotbollskarriär

Utöver de standarddelar av ett fotbolls-CV som din idrottshistorik, färdigheter och referenser, finns det några unika sektioner som du kan lägga till för att berika ditt CV. Dessa extra delar kan skilja dig från andra kandidater genom att ge en bredare bild av dina förmågor och intressen.

 • Ytterligare sportaktiviteter:
  Har du utövat andra sporter på hög nivå förutom fotboll? Detta visar att du besitter en mängd olika atletiska färdigheter och är en mångsidig idrottare.
 • Speciella träningar/workshops:
  Nämn alla speciella fotbollsrelaterade träningspass, workshops eller kliniker som du har deltagit i. Det kan röra sig om taktiska träningar, tekniska färdighetsworkshops eller till och med mentala coachingsessioner.
 • Volontärarbete:
  Har du gjort volontärarbete vid sportevenemang, fotbollsklubbar eller lokala sportinitiativ? Detta visar ditt samhällsengagemang och passion för sport.
 • Sportrelaterade kurser:
  Nämna relevanta kurser som du har deltagit i, såsom sportledning, fysioterapi eller sportnutrition. Detta visar att din kunskap om sporten sträcker sig längre än bara att spela.
 • Sport- och fitnessrelaterade hobbyer:
  Om du har hobbyer som bidrar till din fysiska kondition eller sportprestationer, såsom löpning, simning eller styrketräning, nämn även dessa. Detta visar ditt engagemang för din allmänna fysiska hälsa.

Genom att inkludera dessa extra delar i ditt fotbolls-CV ger du en bättre och mer komplett bild av dig själv som idrottare och person. Det visar att du är mycket mer än bara summan av dina sportprestationer, och att du har en varierad bakgrund som kan vara värdefull för varje lag.

Rätt
Lägg till relevanta, unika erfarenheter som framhäver din sportliga mångsidighet och personliga tillväxt som fotbollsspelare/idrottare/atlet.
Fel
Undvik att inkludera icke-sportrelaterad eller allmän information som inte direkt tillför värde till din fotbollskarriär.

Slutsats

Att upprätta ett effektivt fotbolls-CV är ett viktigt steg för varje fotbollsspelare som vill presentera sig för potentiella klubbar, scouter eller tränare. Ett bra fotbolls-CV innehåller inte bara starkt innehåll, utan även en snygg och modern design. Använd en bra CV-mall.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

Miranda, med sin erfarenhet som HR-rådgivare, använder nu sina kunskaper för att skriva utmärkta bloggar och texter för vår plattform. Hennes förmåga att analysera komplexa frågor, kombinerat med integritet och empati, gör hennes artiklar både informativa och engagerande. Hennes övergripande perspektiv och kontinuerliga strävan efter kunskap lyfter kvaliteten i hennes bidrag, vilket inspirerar och vägleder professionella på olika nivåer inom organisationer. Miranda förenar samarbete med självständighet, vilket återspeglas i hennes sammanhängande och innovativa skrivstil.