Skapa ett CV med ChatGPT: Så här gör du (tips & exempel)

Author Miranda Adriaanse
Skriven av: Miranda Adriaanse
Author Joost Buitenhof
Redigerad av: Joost Buitenhof
Skapa ett CV med ChatGPT: Så här gör du (tips & exempel)

Att skapa ett CV med ChatGPT kan verka enkelt, men är det så? En av de största fallgroparna är att rekryterare och speciella 'detekteringsverktyg' kan känna igen att ditt CV har skrivits med hjälp av ChatGPT. Detta kan leda till att ditt CV hamnar direkt i papperskorgen. I den här artikeln visar vi hur du kan kringgå detta och delar några för- och nackdelar. Vi delar också några 'prompts' som snabbt och enkelt kan generera en övertygande och effektiv text för ditt CV.

Hur skapar du ett CV med ChatGPT?

1. Öppna ChatGPT:s webbplats och skapa ett konto

Första steget är att besöka OpenAI:s webbplats, företaget bakom ChatGPT. Klicka på denna URL för att gå till webbplatsen. Skapa sedan ett konto.

2. Skissa kontexten för din specifika situation

Nästa steg är att ge chatboten lite kontext om din situation. Detta säkerställer att alla relevanta uppgifter om din jobbansökan är kända. Ge exempelvis följande prompt:

Jag vill söka jobb hos ett online marknadsföringsföretag. Jag är 21 år gammal och har precis tagit examen. Jag har studerat Kommunikation. jobbet jag söker är som Junior Online Marknadsförare. Kan du skriva ett passande CV för mig med åtminstone följande delar: personlig profil, arbetslivserfarenhet, utbildning och kompetenser?

Nu bör du få en grundstruktur för ditt CV som du kan använda som utgångspunkt. I nästa steg kommer vi att finslipa de olika delarna för att få ännu bättre resultat.

3. Förfina dina sökfrågor för bättre resultat

Även om det inte är något fel med att låta ChatGPT skriva hela ditt CV på en gång, är det ofta inte det bästa och mest effektiva sättet att arbeta. För att få bästa möjliga resultat bör du göra din sökfråga eller 'prompt' så specifik som möjligt. Till exempel:

 • "Skriv en unik personlig profil för ett CV för en fältsäljare med 5 års erfarenhet som är specialiserad på kallringning.".

ChatGPT kommer nu att skriva profilen åt dig, inklusive resultat. Det betyder inte att du ska kopiera den rakt av i ditt CV, men det ger dig idéer och riktlinjer som du kan använda för att skriva din egen profil.

4. Be om resultat och prestationer för din arbetslivserfarenhet

För att sticka ut bland rekryterare och arbetsgivare är det alltid klokt att nämna resultat istället för torra och tråkiga beskrivningar av arbetsuppgifter. I ett bra exempel på CV ser du alltid resultatet. Ställ följande fråga till ChatGPT:

 • "Skriv 3 exempel på arbetslivserfarenhet för ett CV för [funktionX] med 5 arbetsuppgifter och resultat i beskrivningen".

ChatGPT kommer nu att skriva arbetslivserfarenhet åt dig, med fokus på att skriva resultat. Återigen betyder det inte att du ska kopiera det rakt av i ditt CV, men det ger dig idéer om hur du bäst kan presentera din arbetslivserfarenhet.

5. Låt ChatGPT anpassa ditt CV till jobbannonsen

Nu kommer den riktiga magin. Om du någonsin har läst en annan blogg från Cvskapare, så vet du att vi nästan alltid skriver att du bör anpassa ditt CV till den specifika jobbannonsen du planerar att söka. Detta ökar nämligen chansen för en jobbintervju avsevärt. Ändå är det fortfarande något få jobbsökande gör. Lyckligtvis kan ChatGPT göra det åt dig.

Skriv följande prompt:

 • "Läs och förstå följande jobbannons: [klistra in jobbannonsen här]". Tryck på enter.
 • "Skriv nu 2 exempel på arbetslivserfarenhet för ett CV för en [din funktion] som passar väl med behoven i denna jobbannons. Nämn även resultat.".

ChatGPT kommer nu att ge exempel på arbetslivserfarenhet som perfekt passar med jobbannonsen. Återigen kommer det inte att vara något du kan kopiera direkt, men det ger dig bra idéer som du kan använda som utgångspunkt för ditt eget CV.

6. Generera relevanta färdigheter och nyckelord

Allt fler företag använder 'gatekeeper' rekryteringsmjukvara som automatiskt läser ditt CV och ger det ett visst betyg. Om du inte har vissa nyckelord i ditt CV får du ett lågt betyg och blir inte (eller i alla fall mindre snabbt) inbjuden till en jobbintervju. Att optimera ditt CV för ATS-system är därför alltid klokt att göra. Med hjälp av ChatGPT kan du ta reda på vilka nyckelord som är viktiga att nämna i ditt CV:

 • "Vilka nyckelord är viktiga att nämna i ditt CV för en funktion som [funktionX]?"

Du kan också återigen ladda upp eller ange den aktuella jobbannonsen och fråga vilka nyckelord som är viktiga att inkludera i ditt CV:

 • "Läs och förstå följande jobbannons: [klistra in jobbannonsen här]. Vilka är viktiga nyckelord som jag bör inkludera i mitt CV".

Dessutom är det också smart att ta reda på vilka färdigheter som är viktiga för din aktuella funktion. Ställ därför också följande fråga:

 • "Vilka färdigheter är viktiga att nämna i ditt CV för en funktion som [funktionX]?"

Se till att de färdigheter och arbetslivserfarenheter som du genererar och inkluderar i ditt CV överensstämmer med önskemålen och behoven hos den potentiella arbetsgivaren.

Använd ChatGPT även för ditt personliga brev

På samma sätt som du kan använda ChatGPT för att skriva ditt CV kan du också använda det för att skriva personliga brev. Ange helt enkelt följande prompt:

 • "Skriv ett personligt brev för en [din funktion]".

Var även här så specifik som möjligt om din situation. Du kan till exempel också ange följande prompt:

 • "Skriv ett personligt brev för en vårdarbetare som vill göra ett karriärbyte till kundtjänstmedarbetare, men som ännu inte har relevant arbetslivserfarenhet".

Genom att göra det så specifikt som möjligt för din situation kommer du att se att du får mycket bättre resultat.

Den största fallgropen med att använda ChatGPT för ditt CV

En av de största fallgroparna med att låta ChatGPT skriva ditt CV är att dina meningar inte längre låter mänskliga. ChatGPT är en tränad språkmodell baserad på terabyte med data. Modellen kan därför formulera extremt bra meningar. Meningarna är ibland "så bra" att de framstår som robotaktiga. Efter ett tag kan man helt enkelt känna igen om något är skrivet av ChatGPT eller inte. Rekryterare som dagligen läser och granskar hundratals CV:n kommer så småningom att märka detta. Därför är det klokt att använda ChatGPT som inspirationskälla, men slutligen skriva allt med egna ord.

Fördelarna med att skapa ditt CV med ChatGPT

 1. Det sparar mycket tid
 2. Det är helt gratis
 3. ChatGPT ger dig idéer och inspiration för ditt CV
 4. Det kan upptäcka stav- och grammatikfel
 5. Du kan enkelt anpassa ditt CV till jobbannonsen

Nackdelarna med att använda ChatGPT för ditt CV

 1. Ibland är det inte faktabaserat korrekt
 2. Meningarna låter mindre personliga och mänskliga
 3. Texterna är generella och standardiserade
 4. Det är inte alltid grammatiskt helt korrekt

Sätt igång med ditt eget CV

Med hjälp av smarta prompts kan du komma långt med innehållet i ditt CV. Men bara bra innehåll räcker inte; utseendet är också viktigt. För detta är det bäst att använda en CV-mall. Mallen kan på ett attraktivt och överskådligt sätt visa innehållet så att det är läsbart för rekryterare och arbetsgivare.

Skapa ett Perfekt CV i 3 steg

Överträffa konkurrensen med ett perfekt CV. Upptäck tips från verkliga karriärexperter och öka dina chanser att få ett jobb.

Miranda, med sin erfarenhet som HR-rådgivare, använder nu sina kunskaper för att skriva utmärkta bloggar och texter för vår plattform. Hennes förmåga att analysera komplexa frågor, kombinerat med integritet och empati, gör hennes artiklar både informativa och engagerande. Hennes övergripande perspektiv och kontinuerliga strävan efter kunskap lyfter kvaliteten i hennes bidrag, vilket inspirerar och vägleder professionella på olika nivåer inom organisationer. Miranda förenar samarbete med självständighet, vilket återspeglas i hennes sammanhängande och innovativa skrivstil.